Байден в Україні – що президент США привіз Зеленському та Путіну

У понеділок, 20 лютого, президент США Джо Байден із таємним візитом відвідав Київ. Білий дім оголосив, що Штати нададуть Україні новий пакет військової допомоги та оголосять нові санкції проти росії. Окрім подібних заяв, візит Байдена є по-справжньому історичним і символічним. Чому цей візит стався зараз, напередодні звернення путіна до федеральних зборів, та як він вплине на підтримку в питанні надання допомоги Україні всередині Сполучених Штатів – в ефірі Апостроф TV розповів американський військовий аналітик і колишній радник командувача армії США в Європі МАРК ВОЙДЖЕР.

– Президент США Джо Байден здійснив візит до Києва. Навіть символічне значення присутності Байдена в столиці важко переоцінити. Як би ви його описали? Що дає цей візит?

– Якщо чесно, я ще вчора ввечері знав, були такі підозри, західні медіа говорили, що буде подібний сюрприз, але не були впевнені на сто відсотків, що буде сам президент Байден. Сьогодні це знаковий момент у відносинах США та України і величезний знак підтримки з боку Америки. Вже майже рік війни, тому є великий символізм у візиті до Києва. Таким чином президент Байден показує, що Америка підтримує і буде підтримувати Україну до перемоги, до завершення війни вашою перемогою. Сподіваємося, що ще цього року.

Читайте: У Росії зараз все горить: який сигнал Байден надіслав Путіну в Києві

Байден відвідав Україну вже після Мюнхенської конференції з питань безпеки, де віце-президент Камала Гарріс офіційно заявила, що росія – злочинець, російський режим займався міжнародними злочинами проти людства. Тому також варто чекати оголошення якісь кроки щодо створення міжнародного трибуналу. Також секретар Блінкен казав, що Україна отримає декілька мільйонів доларів для розслідування цих злочинів..

– Прокоментуйте ці політичні змагання в сигналах. Росія оголошує ядерні навчання, у пресі кажуть, що це спроба перешкодити візиту Байдена до Польщі. Натомість Байден на день раніше зʼявляється у Києві. Дуже символічно, що це День памʼяті Героїв Небесної Сотні – для України це дуже важливий день. І заява путіна буде тільки завтра. Що означає це випередження на день?

– Це чудовий крок Байдена. Путін сподівався, що ядерні навчання зруйнують візит Байдена до Польщі, а він ось тут, у Києві. До речі, ядерна кнопка завжди з американським президентом, і це добре знають у Кремлі.

Памʼятаєте виступ Джорджа Буша старшого у Києві? Це було ще до розпаду Радянського Союзу, тоді промову називали Chicken Kyiv Speech. Я дуже сподіваюся, що заяви Байдена, озвучені у Києві, стануть орлиною промовою чи промовою яструба.

А взагалі – цей візит показує і вам, і путіну, що допомога Америки буде стовідсотковою, не буде двозначності, а Україна є частиною Західного світу і основним гравцем у захисті світової демократії проти деспотизму та авторитаризму терористичного режиму в Кремлі.

Завтра путін буде змушений включити цей візит у підсумки. Напевно, говоритиме про те, що росія – жертва, що Захід загрожує росії, що керівник України під “зовнішнім управлінням”, як вони кажуть. Просто щоб показати російському народу, що війна продовжується, що є сенс її продовжувати, що це просто Захід взяв росію в кільце і буде розширяти свій вплив – а це сфери впливу росії та інші пропагандистські тези, які завжди лунають з вуст кремлівського режиму і не мають нічого спільного з істиною. Я не думаю, що Кремль ще може злякати вас чи Європу і Америку. Це порожні слова. Ядерна загроза – це блеф. Вони дуже добре знають, що Америка надасть потужнішу відповідь, якщо ядерна зброя буде використана. Тому нічого нового.

– Для Байдена це безпрецедентно рішучий крок. За час війни у Києві вже бували лідери Франції, Німеччини, Італії та інших країн, але американський президент – це значна фігура для всього світу. Зрозуміло, що це дуже ризикований і сміливий крок – їхати в країну, в якій іде війна, яка піддається обстрілам ворожих ракет. Чи додає цей візит Байдену балів всередині Америки, коли доводиться обґрунтовувати в міжпартійному діалозі допомогу Україні?

– Так, це спрацьовує. Це важливий крок в об’єднанні обидвох партій в Конгресі. Я дуже сподіваюся, що Республіканська партія, яка сильно постраждала під час правління Трампа, повернеться до своїх коренів, традицій, до політики часів Рейгана.

Так, є декілька республіканців, які мають іншу думку, але більшість підтримують вас. Мітч Макконелл (лідер республіканців у Сенаті США, – “Апостроф”) багато і дуже потужно підтримує. На Мюнхенській конференції було аж 50 сенаторів і конгресменів – це величезний сигнал про двопартійну підтримку України. Тому я б не турбувався багато про те, що навіть перемога республіканців за декілька років змінить довгострокову підтримку України.

Цей візит буде розглядатися в США як сміливий крок з боку Байдена і обидві партії продовжать підтримку. Навіть республіканці часто критикували Байдена за те, що він не надає достатньо зброї, а багато республіканців підтримують надання Україні літаків F-16. Тому цей візит дуже допоможе у всіх сенсах.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *