Візит Байдена до Києва – як готували поїздку та чому відмовилися від візиту до Львова

Приїзд Байдена до Києва до останнього залишався таємницею у цілях безпеки американського президента і лише після його від’їзду у Білому домі розповіли, як усе планувалося. Росія ж дізналася про відвідини лідера США за кілька годин до його відльоту.

Про це розповів журналіст “Голосу Америки” Остап Яриш.

“З метою “уникнення конфлікту”, В Білому домі вирішили повідомити про плани Байдена також Росію. Це зробили за кілька годин до його відльоту. В раді з нацбезпеки відмовились говорити більше про те, якою саме була реакція росіян”, – пояснив він.

За словами журналіста, для приїзду Байдена в Україну розгорнули цілу безпекову спецоперацію, деталі якої до останнього тримали у суворій таємниці. Водночас його приїзд можна справді вважати безпрецедентним рішенням, адже це вперше президент США відвідав країну охоплену війною, де нема американського військового контингенту. Ба більше – в українській столиці була порівняно невелика команда посольства.

Читайте також: Байден привіз Зеленському дуже важливий символ – американський військовий аналітик

Так, спершу планувалося, що протягом візиту до Польщі Байден ненадовго завітає до Львова, проте сам американський лідер наполіг на відвідинах Києва.

Напередодні події, у неділю ввечері Білий дім оприлюднив розклад президента на наступний день, згідно з яким він мав вирушити до Варшави о 18:40 в понеділок. Насправді ж, на момент оприлюднення розкладу президент вже приземлився у Європі.

“Літак Байдена покинув США о 4:15 ранку в неділю. Прибувши того ж вечора на американську авіабазу “Рамштайн” у Німеччині, президент вирушив до Жешува, звідти до Перемишля, а потім — 10-годинним поїздом до Києва. Щоб убезпечитись від витоку інформації, супровід обмежили до мінімуму. На борту була лише невелика команда радників, медики, охоронці Секретної Служби, а також двоє журналістів — WSJ та AP, яких повідомили про поїздку в п’ятницю”, – розповів Яриш.

В українській столиці Джо Байден провів близько 6 годин – у Києві попіклувалися про найвищі заходи безпеки, а журналістам із супроводу заборонили повідомляти про пересування президента в реальному часі.

Раніше ми публікували відео спільної заяви Байдена та Зеленського.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *