Запорізька АЕС – Юрій Бойко розповів про ситуацію та дії окупантів

Окупанти намагаються змусити співробітників ЗАЕС підписати контракти з “Росатомом”, проте люди опираються і на сьогодні з понад 10 тисяч, які працювали на станції до окупації, контракти підписали трохи більше тисячі працівників.

Про це в інтерв’ю “Апострофу” розповів радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко.

У той же час тих, хто не підписав контракти, починають не допускати на робочі місця і, відповідно, у росіян немає достатньої кількості персоналу для повноцінної експлуатації станції.

Читайте також: Росія блокує ротацію співробітників МАГАТЕ на ЗАЕС: заява МЗС

На жаль, торік усьому світу довелося переконатися, що МАГАТЕ не має достатніх важелів для того, щоб забезпечити виконання міжнародного права на захоплених окупантом ядерних об’єктах“, – констатував Юрій Бойко.

І хоча голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі регулярно проводить переговори, робить політичні заяви, проте вони не дають видимого результату і очевидно, що єдиною структурою, здатною змусити окупантів піти з території ЗАЕС, є ЗСУ, наголосив радник прем’єра.

Також він наголосив, що для відновлення повноцінної роботи станції після деокупації Енергодару знадобиться щонайменше рік.

Реальний технічний стан обладнання можна буде оцінити лише після того, як ЗАЕС перейде під контроль України. Однак, у будь-якому випадку, не варто очікувати, що воно швидко запрацює“, – зазначив він, додавши, що необхідно буде враховувати можливість мінування обладнання, диверсій і т.п.

Тому, щоб повністю перевірити територію, провести повну діагностику обладнання та ядерного палива та знову запустити станцію, знадобиться не менше року“, – упевнений Юрій Бойко.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа” “Підвищення цін на електроенергію буде й незабаром – Юрій Бойко”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *