Росії не вдасться збільшити армію і застосувати ядерну зброю – експерти ISW

Попри те, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу запропонував збільшити чисельність російської армії, а російський диктатор Володимир Путін продовжує погрожувати ядерною зброєю, втілення у життя цих “планів” малоймовірно – ресурси економіки РФ значно скоротилися від 24 лютого і ніщо не вказує на підготовку застосування смертоносної зброї.

Про це йдеться у звіті Інститут вивчення війни (ISW) за 21 грудня.

Так, Шойгу заявив, що експансія НАТО біля російських кордонів, включаючи прагнення Фінляндії та Швеції до членства, вимагає “належної” відповіді Росії для створення російської групи військ на північному заході країни. Тож міністр оборони РФ запропонував збільшити чисельність ЗС РФ до 1,5 млн військовослужбовців, у тому числі 695 тис. контрактників.

Читайте також: Це точно шантаж: нардеп оцінив ризики застосування РФ ядерної зброї

“Проте дуже малоймовірно, що Кремль сформує такі великі звичайні сили в терміни, які мають відношення до війни Росії в Україні. Росія не змогла повністю укомплектувати наявні бригади та полки перед повномасштабним вторгненням і не повністю побудувала нову дивізію, про формування якої вона у 2020 році до початку вторгнення в Україну в 2022 році”, – йдеться у повідомленні.

Аналітики також вказують на те, що російська економіка дуже постраждала після повномасштабного вторгнення в Україну. Окрім того, також зменшився і навчальний потенціал Росії, частково через розгортання навчальних елементів для участі у бойових діях в Україні.

Окрім цього, в Інституті вивчення війни зазначили, що заяви Володимира Путіна про ракети “Сармат” та боєголовку “Авангард” не вказують на підготовку їх застосування.

“Кремль регулярно використовує ядерну риторику, щоб продемонструвати силу ультраправій російській спільноті, яка звинуватила міністерство оборони РФ у нездатності вжити достатньо агресивних кроків для підтримки війни в Україні та вимагати від Заходу скорочення “ескалаційного” надання допомоги Україні та продовження переговорів на російських умовах, натякаючи на можливість ядерної ескалації”, – пояснили в ISW, додавши, що у Кремлі не збираються застосовувати ядерну зброю.

Раніше ми публікували поради психолога, як упоратися з тривогою та страхом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *