Законопроект 5655 може ліквідувати корупційну складову в будівництві на рівні міст

Законопроект 5655 про містобудівну реформу має ліквідувати монополію місцевої влади на ухвалення рішень в усьому будівельному процесі, яка призводила до корупції, тому маленькі громади підтримують законопроект, а великі міста – пручаються. Президент цей документ ймовірне підпише до кінця року.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

Автори підкреслюють, що саме монополія місцевої влади на видачу дозвільної документації створює монополію на ринку будівництва у великих містах: “2-3 забудовники, наближені до мерії, які зазвичай стають основними спонсорами виборчих компаній на містах”. Згідно з текстом документу, органи місцевого самоврядування набувають обов’язкової функції моніторингу забудови та прав для зупинки самочинного будівництва. У центрі реформи – Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ), через яку мають отримуватися дозволи на будівництво. Кожне рішення учасника процесу, який зареєстрований в системі, залишатиме цифровий слід. У випадках порушень це дозволить ідентифікувати незаконний крок та його виконавця. Згідно з законопроектом, обов’язком виконавчих органів місцевих рад стане здійснення безперервного моніторингу забудови. За словами авторки проекту Олени Шуляк, чинне законодавство не дає способів для його реалізації. Реформа ж зобов’язує виконавчі органи на місцях моніторити забудову на постійній основі. За неналежне здійснення цих повноважень посадові особи нестимуть відповідальність.

Журналісти також розвінчують міфи про реформу, зокрема щодо допуску “своїх” будівельних компаній. Як пояснюють автори, право на виконання робіт можна буде отримати лише в тому випадку, якщо документи в реєстрах, дійсні. “Купити” його неможливо через запровадження електронної системи. Видача ліцензій буде здійснюватись через електронний кабінет. Щодо можливих зловживань, то законом передбачено жорстку відповідальність за порушення – порушники нестимуть відповідальність штрафами, майном та правом працювати на ринку. Друге застереження стосується заміни держконтролю приватним.

“Складні інфраструктурні об’єкти зі значним класом наслідків (мости, метро, шляхопроводи), об’єкти, замовниками яких є державні органи, органи місцевого самоврядування, чи культурної спадщини залишаються у сфері контролю винятково ДІАМ”, – йдеться в статті.

За словами критиків, забудовники зможуть створити приватні компанії для контролю самих себе, але автори проекту наголошують, що у приватного контролю буде ряд обмежень:представники контрольних органів повинні будуть застрахуватись на випадок шкоди життю чи майну третіх осіб або бездіяльності при здійсненні контролю. У разі невідповідності критеріям або порушень, їх повноваження припиняються, а винні притягуються до відповідальності: “Приватний контроль” не може заплющити очі на порушення, вчинені замовником (підрядником), оскільки у такому разі він буде притягнутий до відповідальності”. У разі неусунення порушень, договір з “приватним контролем” розривається, контролером стає місцева рада.

Законопроект не передбачає позбавлення архітекторів авторських прав. Вказаною редакцією передбачається лише, що істотною умовою договору про розроблення проектної документації на будівництво є визначення порядку внесення змін до проектної документації на будівництво та визначення осіб, уповноважених на здійснення авторського нагляду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *