Офіс президента блокує петицію щодо контролю за УПЦ МП

Офіс президента України не реєструє петицію з вимогою вжити заходів із протидії “агентурі країни-агресора, яка діє через релігійну інфраструктуру так званої “Української православної церкви” під контролем московського патріархату”, не вказуючи причин.

Про це написав у себе в Facebook автор петиції – голова ЦШ Руху “Правий сектор” Василь Лабайчук.

За його словами, петицію відхиляли більше десятка разів, бо вона нібито “не відповідає встановленим вимогам”, при цьому не пояснюється, які саме вимоги порушено. Через це Василь Лабайчук прийняв рішення викласти текст петиції у вигляді відкритого публічного звернення.

Зокрема він зазначає, що українське суспільство отримало численні докази колабораційної діяльності та антидержавної позиції представників релігійної організації на чолі з Орестом Березовським (митрополит Онуфрій). Керівник СБУ Василь Малюк повідомив про відкриття 23 кримінальних провадження щодо духовенства “УПЦ” і про 33 підозрюваних. Серед прихожан “УПЦ” автор називає мера Одеси Труханова, мера Полтави Мамая, мера Дніпра Філатова, екс-функціонера ОПУ Трофімова, ексголови СБУ Баканова, державної служби України з етнополітики та свободи совісті Богдан, представників депутатського корпусу: Вадима Новінського, Валерія Дубіля, Андрія Деркача, Євгена Мураєва та інших.

Автор закликав вжити наступних заходів стосовно вказаної структури:

1. Зобов’язати компетентні органи реалізувати негайне виконання ст. 12 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, згідно з яким “установи, які підпорядковуються релігійним організаціям з країни, яка здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, зобов’язана у своїй повній назві, зазначеній у її статуті (положенні), відображати свою приналежність”. Тобто церковні структури, які діють в Україні і підпорядковані московському патріарху мусять внести зміни до назви і зареєструвати зміни в законом встановленому порядку.

2. Доручити СБУ провести спецперевірку очільників органів держвлади та місцевого самоврядування, їхніх заступників (голови ОВА і їхні заступники, голови військових адміністрацій і заступники, міські голови і заступники), членів уряду, нардепів, працівників ОП, суддівського корпусу щодо контактів із представниками “УПЦ”.

3. Подати на розгляд Верховної Ради законопроєкт, у якому буде передбаченою необхідність декларування особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також інших посадових осіб, юросіб публічного права усіх контактів з посадовими особами “УПЦ” за аналогією з процедурою, передбаченою для контактів з олігархами.

Наразі публікація Василя Лабайчука набрала близько 1350 вподобань і до 1300 репостів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *