Ціна на електроенергію – Омельченко пояснив, чому треба підняти тарифи

Для української енергосистеми не дуже добре, коли ціна електроенергії в Україні втричі нижча від ціни у Польщі, Чехії чи Словаччині. Адже не вистачає коштів для відновлення після ракетних ударів. І питання з підняттям ціни на електроенергію можна і треба вирішувати, навіть в умовах війни.

Про це в коментарі сайту “Апостроф” сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Наші енергетики не отримують необхідних коштів. І з моєї точки зору, наші люди витрачають на алкоголь, тютюн, бензин та мобільний зв’язок набагато більше, ніж на електроенергію. І якби кожна родина витрачала в місяць на 100 грн більше на електроенергію, то добробут родини від цього б не змінився. Але ці 100 гривень від кожної родини вони б суттєво би покращили ситуацію, стабілізували роботу підприємств і ті б швидше могли відновлювати енергосистему“, – каже Омельченко.

Читайте також: Плата за комуналку при відключеннях світла: кому мають перерахувати і як платити менше

Окрім цього, на переконання експерт, в Україні штучно створена схема, коли великі виробники фактично отримують пільги на електроенергію.

Фактично виробники електроенергії субсидують великих промислових виробників. Тому Україна має створити певну економічну модель, яка б самозабезпечувала енергетиків для покриття витрат й інвестицій. Адже зрештою ми ризикуємо залишитися без енергетики взагалі. Наприклад зробити ціни на електроенергію для великих промислових підприємств не втричі нижчі за європейські, а принаймні в 2,1-2,3 рази нижчі. То це б вже суттєво вплинуло на стабілізацію системи. Була б більша надійність енергопостачання, можливість закуповувати якесь обладнання” – наголосив Омельченко.

Як раніше писав “Апостроф”, Володимир Омельченко застерігав, що західні партнери не зможуть довго фінансувати нашу систему і покривати витрати на 100%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *