Активисты указали на связи кандидатов в ВСП с россией

Для кворуму до Вищої ради правосуддя не вистачає 8 членів, їх має призначити З’їзд суддів України, який має отримати рішення Етичної ради щодо потенційних кандидатів. Однак у громадськості виникли питання щодо прямих зв’язків низки кандидатів з РФ.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа”.

“Вибирати (серед кандидатів у ВРП) фактично нема кого”, – написали в Центрі протидії корупції, зазначивши, що окремих претендентів варто було б перевірити СБУ.

Згідно з дослідженням Фонду DEJURE, Автомайдану та ЦПК, 5 кандидатів у ВРП мають зв’язки з російською федерацією. Серед них названо суддю Касаційного цивільного суду Верховного суду Сергія Бурлакова, суддю Господарського суду Кіровоградської області Наталю Коваленко, суддю Миколаївського апеляційного суду Тетяну Бондаренко, суддю Госпсуду Донецької області Юлію Бокову та суддю Херсонського окружного адмінсуду Олену Ковбій. Експерти зазначили, що кожен із цих претендентів має або родичів у Росії, або відвідував її, або має там бізнес-контакти.

Зазначається, що брат судді Ковбій проживає в росії і працює гендиректором ТОВ “ІТЕК Транс”, яке займається залізничними перевезеннями. Брат судді Бондаренко є громадянином росії, сама суддя регулярно їздила туди після 2014. Суддя Бокова, її дочка та батьки часто відвідували Крим після березня 2014. Вона та її родичі володіють майном на окупованій території. У росії в 2018 проживав батько судді Бурлакова. Громадянином рф є батько судді Коваленко, вона раніше оформляла на себе його авто.

Голова Другого апеляційного адмін суду Геннадій Бершов був доповідачем у справі про позбавлення статусу почесного громадянина Харкова російського бізнесмена Павла Фукса та члена Ради Федерації Олександра Шишкіна (голосував за анексію Криму та вторгнення в Україну). І ухвалив рішення проти позбавлення їхнього такого статусу (це була позиція Кернеса).

Також зазначається, що Бурлаков до призначення у 2019 році суддею до Касаційного цивільного суду вів адвокатську практику та представляв інтереси члена ОПЗЖ та президента Харківського концерну “АВЕК” Олександра Фельдмана – він був представником у судах інтересів сина Фельдмана. Із Фельдманом-старшим Бурлаков є засновником ГО “Всеукраїнське об’єднання “Народні ініціативи”.

Також дружина судді Суворовського райсуду Одеси Вадима Кисельова працювала у структурах одеських підприємців Бориса Кауфмана та Олександра Грановського. До призначення суддею у компаніях бізнесменів працював і сам кандидат.

За словами експертів, Сергія Бурлакова можна вважати креатурою Бориса Гулька, голови Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду. Його називають одним із найвпливовіших суддів та членом так званої “суддівської мафії”, заявляла експерт Центру протидії корупції Галина Чижик: “Суддівська мафія” фактично призначає своїх людей на посади у ВРП і потім контролює всю судову систему через них”, – говорила вона.

Бурлаков також з колишнім генпрокурором Іриною Венедиктовою та її чоловіком Денисом Колесником є засновником ГО “Харківський юридичний центр”, про існування якої повідомляв у НАБУ Сергій Стерненко. Це могло призвести до конфлікту інтересів у рішеннях судді.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *