Ядерна зброя – чи зможе застосувати Росія проти України

Українські політики вважають шантажем плани Росії здійснити випробування ядерної зброї поблизу державного кордону України.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів народний депутат України від “Слуг народу”, голова Постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

На його переконання, такі заяви покликані вплинути на розвиток подій на полі бою та зупинити контрнаступ Збройних сил України.

“На даному етапі, це точно шантаж. Але не можна виключати будь-якого розвитку подій, тому що ми розуміємо, що Путіну в принципі немає чого втрачати, він розуміє, що конвекційними засобами на полі бою він не може досягти не те, що перемоги, він не може зупинити контрнаступ ЗСУ. Ми точно не будемо зупинятися через шантаж, але це мають розуміти та робити якісь превентивні заходи наші західні партнери. Я знаю, що США по закритим приватним каналам попередження надсилали”, – зазначив він.

Читайте також: Як Росію позбавлять ядерного статусу: експерт дав чітку відповідь

На думку нардепа, тиск має бути продовжено з боку країн-членів НАТО. Згідно з їхньою оборонною доктриною, у них є таке поняття, як “ескалація для деескалації”. Є два випадки, коли Росія може застосувати ядерну зброю: перший, якщо ядерний удар був завданий по території Росії, другий – коли є загроза російській державності.

“Тобто тут ми найближчим часом зможемо почути ультиматум з боку РФ, коли вони проведуть всі формальні процедури по анексії, що, або ви зараз зупиняєтесь, або ми використаємо ядерну зброю”, – зауважив політик.

Також він розповів, чому ядерна зброя може бути застосована саме в Чорному морі. Відповідно до доктрини, “ескалація задля деескалації” є ударом попередження.

“Тобто вони б’ють по безлюдній місцевості, щоб показати, що вони налаштовані серйозно, і якщо ми не виконаємо їхній ультиматум, вони будуть бити по центрах прийняття рішень, по військах, інших місцях чи об’єктах. Ось такий варіант, я думаю, що зараз розглядають у Кремлі, в тому числі. Путін ігроман, він не може зупинитися та здати назад. Саме тому він постійно підвищує ставки, саме тому, через те, що завдяки підвищенню ставок йому вдавалося останні 20 років досягати свого, він зупинятися точно не буде”, – переконаний депутат.

Єгор Чернєв наголосив, що Путін цілком усвідомлює, куди рухається, що наслідки для Росії будуть катастрофічними. Він вже отримав чіткі сигнали від своїх умовних партнерів Індії та Китаю, що у разі використання ядерної зброї, вони від нього відвернуться.

Таким чином, підвищуючи ставки, президент РФ намагається тримати вікно відкритим для можливості проведення переговорів з Україною.

“Навіть у своєму виступі, поміж іншого, там зокрема було запрошення до переговорів української сторони. Ми розуміємо, що нам немає про що з ними говорити, поки останній російський солдат не покине територію України. З його боку, це істерика, він просто намагається засадити нас за стіл переговорів, але йому це не вдається. Саме тому зараз шантаж більше направлений не на нас, а на наших партнерів. Типу, дивіться, наскільки я божевільний, я можу, тому змушуйте Україну сідати за стіл переговорів на наших умовах. Але цього не буде”, – резюмував Єгор Чернєв.

Раніше ми писали, що в Міноборони Британії оцінили можливість ядерного удару: президент країни-агресора діє нераціонально, тому виключати цю небезпеку не можна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *