Ілон Маск – що стоїть за його скандальною заявою про Україну

У понеділок, 3 жовтня, відомий американський бізнесмен Ілон Маск вчергове відзначився скандальною витівкою. Цього разу він запропонував українцям свій “мирний план“. Заснований на хибних і проросійських твердженнях, хайп, утім, скоріше за все, не був самоціллю для одного з найбільших багатіїв планети. Схоже, Маск шукав вирішення свої фінансових проблем і одночасно пробував грати в політику, але на внутрішньоамериканському полі. Як саме – читайте в матеріалі “Апострофа”.

“Супервигідний” мир

Непосидючий керівник SpaceX та Tesla увечері в понеділок запустив у Twitter опитування, запропонувавши підтримати його варіант “перемир’я” між Україною та Росією.

Пропозиції Маска виглядали так:

– Повторити вибори в анексованих Росією регіонах (за загальним змістом твіту – крім Криму) під наглядом ООН. Росія йде, якщо на те буде воля народу.

– Крим повернути до складу Росії, де він був із 1783 року, “до помилки Хрущова”. Забезпечити водопостачання Криму, очевидно, за домовленістю з українською стороною.

– Україна залишається нейтральною.

Звісно, “чудові” пропозиції викликали очікуване обурення українців і одночасно заохотили російських пропагандистів, які явно очікували на таку “подачу” від когось з грандів західного істеблішменту. Обтічно висловився навіть “рот Путіна” Дмитро Пєсков: мовляв, “це позитивно, що така людина як Маск шукає шляхи до мирного виходу”.

Потім мультимільярдер кілька разів уточнював свою позицію – зокрема, Маск припустив, що долю Криму також можна вирішувати на референдумі, і додав, що все ще підтримує Україну. Проте тут же “виправився”, закцентувавши на тому, що “масштабна ескалація завдасть великої шкоди і їй, і всьому світу, а отже, цієї ескалації слід уникнути”. То що ж це було?

Фінансові мотиви?

Після сумнівного “майстер-класу” з міжнародної політики від Маска песимісти припустили, що все, як завжди, криється в грошах та вигоді. Звісно, тут можна згадати про допомогу, яку він надав Україні, відкривши доступ до Starlink і постачаючи в українські лікарні сонячні електростанції Tesla Powerwall для резервного живлення – проте тут відразу ж треба зазначити, що фінансувала ці закупівлі американська державна агенція USAID, а Маск ще й отримав для своїх продуктів такий піар, на який за інших умов йому було б складно сподіватись.

Водночас, дехто згадав і про російський слід у житті Маска. Вірогідно, більшість читачів памятає дуже відомий проект Маска під назвою Hyperloop. В Америці низка критиків вважає весь проект аферою, покликаною загальмувати будівництво високошвидкісної залізниці в Каліфорнії, яке становить конкуренцію збитковій Tesla. Так ось, реалізацією проекту, запропонованого Ілоном Маском, займаються дві компанії: Hyperloop Transportation Technologies та Virgin Hyperloop One мільярдера Річарда Бренсона, яка увійшла до проекту восени 2017 року. Тієї ж осені до ради директорів компанії увійшов російський олігарх Зіявудін Магомедов, чий венчурний фонд Caspian Venture Capital, зареєстрований в офшорному штаті Делавер, інвестував у проект близько $100 млн кількома траншами.

Участь у раді директорів Virgin Hyperloop One дозволяла згаданому російському мільярдеру координувати та контролювати політику Hyperloop щодо реалізації проекту в інших країнах. В пресі давно з’явились дані, що співпраця з другом колишньго заступника голови російського уряду Аркадія Дворковича та скандально відомого екс-президента РФ Дмитра Медведєва додала у проект Маска характерної російської кримінальної складової – були і шахрайства, і суди, і погрози вбивством. Утім, Маска співпраця з росіянами, схоже, не дуже турбувала. То чому б це мало заважати йому зараз.

За словами економіста Олексія Куща, у 2019 році у Болівії відбувся переворот: лівий президент Ево Моралес, був усунутий від влади опозицією та військовими. Влада перейшла до військових, очолюваних генералом Вільямсом Каліманом Ромеро, який в 2013-2016 роках працював болівійським військовим аташе у Вашингтоні. Але основною причиною перевороту стали болівійські літієві ресурси. На території найбільшого у світі солончаку Уюні площею 10500 кв. км сконцентровано від 50 до 70% світових розвіданих запасів літію, а це понад 100 млн т.

“Літій — це ключовий ресурс зеленого переходу, від якого залежить стрибок світової економіки від бензинових двигунів до електромобілів, що використовують літій-іонні акумулятори. Найбільшим в світі споживачем літію є корпорація Tesla, яка має амбітні плани: випуск 500 000 електромобілів на рік, але для цього необхідно контролювати увесь світовий літій, ціна якого з 1998 року збільшилась з 2000 доларів до 20 000”, – каже експерт.

Так ось, в липні 2019 року “Росатом” (!) став учасником проєкту будівництва літієвого-карбонатного заводу Уюні під егідою Літієво-депозитної компанії Болівії (YLB) та китайського консорціуму TBEA Group-Baocheng. Сукупний обсяг інвестицій перевищив 2 млрд доларів. Зокрема, у планах було і будівництво заводу з виробництва акумуляторів.

Досить недавно у Twitter виникла суперечка: деякі латиноамериканські лідери звинуватили певні зовнішні сили у перевороті в Болівії. До дискусії несподівано долучився Ілон Маск, який сказав, що “ми скинемо того, кого забажаємо, якщо це нам потрібно”. З росіянами та Маском все зрозуміло, але до чого тут Україна, скажете ви?

Справа в тому, що на території Донецької області у Великоновосілківському районі є промислові запаси літію (Шевченківське родовище), обсягом 14 млн тон з обсягом стартових інвестицій лише 120 млн доларів. Є запаси літію і на півдні України. Тобто, за збігом, саме у тих регіонах, де Маск пропонує провести “референдуми”. Звісно, однозначно нічого стверджувати не можна – за руку тут його не схопиш.

Є й простіша версія. Йдеться про те, що курс акцій Tesla за кілька годин до резонансного допису різко пішов униз, а кілька днів перед тим падав повільно і впевнено. “Гарячий” твіт дозволив пояснити падіння акцій реакцією обуреного загалу на “дурню” Маска. Багато українців, до речі, вже сприйняли версію про зв’язок між падінням акцій і твітом за істину в останній інстанції, і реальна причина падіння, тобто проблеми в компанії, пішла в тінь. Непоганий хайп, чи не так?

Банальна політика

Поряд з фінансовими причинами неординарного кроку Маска оглядачі називають і суто політичні. На думку експерта Ради зовнішньої політики “Українська призма” Олександра Краєва, вірогідно те, що Маск став “першою ластівкою” нової інформаційної програми трампістів.

“Останні кілька місяців ми бачимо пряму залежність між антиукраїнською позицією та приналежністю до трампістського крила республіканців. Ті 15 конгресменів-республіканців, які голосували і проти ленд-лізу, і проти виділення Україні макрофінансової і військової допомоги – всі прийшли до Конгресу за Трампа. Також вони всі подавали в суд на результати президентських виборів, намагалися їх скасувати та проштовхнути позицію Трампа у всіх можливих інстанціях”, – каже експерт “Апострофу”.

На його думку, йдеться про цілеспрямовану антиістеблішмент-кампанію трампістського крила республіканців, адже 20-30% республіканських низів – прихильники Трампа, голосують за антисистемність: їм неважливо в чому вона виражається – головне, щоб не так, як у демократів. Ця частина виборців вірить у всесвітню змову масонів, щоб “знищити Америку і правильні американські цінності”. Тобто, маємо справу з професійними скандалістами, хайпожерами, тими, хто заробив на цьому свій політичний капітал. Але треба розуміти, що таку ідеологію підтримують буквально 10-15 республіканців у Конгресі, тому в суто відсотковому значенні загрози для нас вони не становлять, вважає Краєв.

Не погоджується з ним експерт-міжнародник Олексій Кафтан. Він вважає, що Маск робить те саме, що і скандальновідома в Українц конгресвумен Вікторія Спарц – грається на полі Трампа, але як його конкурент, а не “шістка”.

“Сам Маск (він – уродженець Південно-Африканської Республіки – “Апостроф”) не може балотуватись, але може забезпечити розкрутку своєму кандидату – губернатору Флориди Рону ДеСантісу. Флорида сильно постраждала від урагану Йен. Позавчора ДеСантіс звернувся до Байдена із вимогою про “штормову” допомогу, проти якої (для інших штатів) раніше категорично виступав. Схема очевидна: “замирення” = кінець допомоги Україні = гроші в гаманець, а отже допомога Флориді. Так, наратив “нам потрібніше, про себе треба думати” – якраз трампістський. А байка про брак контролю над постачаннями зброї чи прожект “мирного врегулювання” – різниця лише у формі його подачі”, – каже експерт “Апострофу”.

Як би там не було, один і той же Ілон Маск може подарувати Україні старлінки, тому що це найкращий шлях пропагувати свої ідеї глобального інтернету, і одразу ж запропонувати “віддати Крим” та провести референдуми на окупованих територіях “під егідою “ООН”. “Мирний план Маска”, звісно, заснований на хибних положеннях, які поділяють досить багато людей в західному істеблішменті. Проте для України нинішня хвиля проти “провального твіту Маска” може стати добрим початком для кампанії “пояснимо, як все є насправді”. І це дасть змогу залучити на свій бік більше таких, як Ілон Маск, які розуміють, що безкоштовний піар ще нікому не завадив. Та й запропонувати нам є що – не літієм єдиним…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *