Поліція і БЕБ кошмарять австрійський бізнес в Україні

Бюро економічної безпеки у взаємодії з Національною поліцією України намагаються захопити підприємства, що належать австрійській компанії Pulp Mill Holding, яка понад 20 років інвестує в українську економіку.

Так, на початку вересня з ініціативи БЕБ суд наклав арешт на корпоративні права компанії Pulp Mill Print, яка є одним з найбільших поліграфічних підприємств у Східній Європі та входить до складу австрійського холдингу. У відомстві зазначили, що нібито підприємство ухилялося від сплати податків.

Як повідомили у Pulp Mill Print, правоохоронці вгледіли порушення в покупці компанією збанкрутілого підприємства “Бліц-Інформ”. Його Pulp Mill Print придбав на аукціоні у 2019. Правоохоронці стверджують, що компанія не сплатила податок на прибуток. У Pulp Mill Print наголошують, що не мають податкових боргів, що підтверджується Державною податковою службою у Київській області.

Як пояснили у компанії, правоохоронці вважають, що “Бліц-Інформ” було продане за заниженою вартістю і податок на прибуток потрібно було сплачувати не від його фактичної вартості, а від оцінки, яка мала б визначити початкову вартість для проведення публічного аукціону, на якому і було придбане майно. Також у БЕБ закидають компаніям, які належать Pulp Mill Holding, легалізацію (відмивання) коштів. Мовляв, одне підприємство надавало поворотну фінансову допомогу іншому, що було “спрямовано на приховування походження коштів”. У Pulp Mill Print зазначають, що новостворена компанія в Україні не має можливості залучення банківських кредитів, а практика надання поворотної допомоги материнською компанією дочірньому Товариству – єдиний варіант фінансової підтримки. Саме цю фіндопомогу правоохоронці визначили як протиправну діяльність. У Pulp Mill Print наголошують, що ці правочини були досліджені податковою в рамках перевірки у 2021 році, і жодних порушень в цьому тоді не виявили.

Окрім “Бліц-Інформу”, під арешт потрапив і найбільший в Україні виробник паперу та гофротари – Київський картонно-паперовий комбінат, який понад 20 років належить австрійцям. На комбінаті кажуть – про арешти корпоративних прав дізналися зі ЗМІ. Підприємство вказує, що не має жодних судових рішень, що набули законної сили, які доводили б правдивість інформації, що з’явилася в інтернеті. Комбінат не отримував запитів від правоохоронних органів, не проводилося вилучень документів, на основі яких могли б бути зроблені будь-які висновки. Також у ККПК наголосили, що підприємство справно сплачує податки і не має заборгованостей. За 2021 комбінатом було сплачено майже 930 млн грн податків, а з початку 2022 – майже 550 млн грн.

Наразі ККПК є одним з найбільших платників податків Київської області і найбільшим у місті Обухів. Саме київська “картонажка” є містоутворюючим підприємством для Обухова. Окрім того, що комбінат забезпечує жителів міста робочими місцями, він відіграє велику роль в енергосистемі міста. ПрАТ “Енергія”, яке належить ККБК, забезпечує Обухів теплоенергією та гарячою водою. В компанії попереджають, що якщо він перестане працювати – невідомо, як жителі міста переживуть опалювальний сезон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *