Коли Крим повернеться в Україну

Днями президент України Володимир Зеленський заявив про можливість повернення окупованого Криму дипломатичним шляхом. Він зазначив, що такий варіант підтримала б більшість українців. Ще один варіант пропонує західний експерт Браян Кларк. На його думку, в Криму можна реалізувати сценарій Зміїного острова, “викуривши” звідти окупантів.

Як будуть звільняти Крим, які настрої панують на півострові та чи почнуть мобілізувати місцеве населення – в ефірі Апостроф TV розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу РЕФАТ ЧУБАРОВ.

– Чи погоджуєтеся ви з президентом Зеленським щодо дипломатичної деокупації Криму?

– Я абсолютно погоджуюся з президентом Володимиром Зеленським, але я хотів би звернути увагу, що він сказав “не виключено”. Тобто є вірогідна можливість. Тому ми маємо тут працювати над усіма можливими формами, які доведеться задіяти задля того, щоб звільнити Крим. Зрозуміло, що в першу чергу це воєнні дії, але не виключено…

Це означає, що завдяки багатьом факторам, зокрема тим, які будуть визначати ситуацію всередині самої росії, може статися так, що звільнення Криму буде предметом переговорів на завершальному етапі українсько-російської війни. Ще раз повторюю: тут можна вибудовувати дуже багато варіантів. Але як це буде, залежатиме від багатьох факторів, головний із яких – це перемоги Збройних сил України.

– Міжнародні експерти зазначають, що українські війська здатні ізолювати Крим від території росії, а за тим змусити російські війська відмовитися від Криму, як це було зі Зміїним, аби зміцнити свої позиції на інших напрямках. Як ви вважаєте, чи ймовірне повторення цього сценарію в Криму?

– Для цього треба здійснити необхідне, а саме – знищити міст через Керченську протоку. Саме ця комунікація, цей міст зараз є єдиним, але головним ланцюгом чи механізмом, завдяки якому до Криму переміщується військова техніка і військовослужбовці. Отже, якщо підривати міст, то з точки зору воєнних можливостей Крим перетворюється на острів. Тут з материкової частини України підпирають Збройні сили України, а там протока і все. Крим стає дуже вразливим, і може бути саме той варіант, про який казав американський експерт.

– Чи є інформація про перекриття Кримського мосту та траси “Таврида”? Тиждень тому повідомлялося про це. Чи зберігається ця тенденція?

– Так, було багато інформації про те, що російська окупаційна влада планувала контролювати виїзд чоловіків із півострова. Тому якщо перекриють вільне переміщення чоловіків з Криму, це означатиме, що вони готуються забирати їх до армії. А це можна зробити лише через оголошення загальної мобілізації.

– Гауляйтер тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов говорить, що цих так званих добровольців, яких відправлятимуть з Криму воювати в Україну, будуть екіпірувати за рахунок позабюджетних коштів. Що це за позабюджетні кошти? Чому не покриваються Москвою витрати на екіпірування цих батальйонів?

– Позабюджетні кошти – це дуже умовний термін, бо взагалі бюджету як такого в Криму немає, оскільки там немає процесу, який хоча б умовно дозволяв називати це економікою. Все те, що здійснюється в Криму, фінансується з бюджету країни-агресора. В той же час не виключено, що ці так звані добровольчі батальйони буде фінансувати місцевий бізнес, хоча він і так потерпає від неможливості розвитку. Але в такій ситуації додаткове навантаження на людей та бізнес окупаційна влада зможе реалізувати.

Ми дуже сумніваємося в тому, що ці два батальйони будуть створені саме завдяки тому, що, мовляв, є добровольці. Таких людей в Криму немає. Ми виходимо з того, що вони будуть туди зганяти людей тим ж методами, які вже розпочали на території самої росії. Скажімо, в Тамбовській області очільник ПВК “Вагнер” Пригожин проводив набір у в’язницях. Можливо, щось подібне буде відбуватися в Криму.

– Ви раніше повідомляли, що вже точаться розмови між росіянами і колаборантами, що потрібно запровадити кримінальну відповідальність за панікерство. Чи не могли б ви розповісти про це трохи більше?

– Такі непоодинокі пропозиції були в різних кримських пабліках. Вони з’явилися після перемоги ЗСУ на Харківському напрямку. Тоді було дуже багато коментарів на тему, що російська армія дуже слабка, що вона кидає техніку, і дуже багато залишила справної техніки Збройним силам України. Питали, що ж буде, коли ЗСУ прийдуть в Крим і таке інше. Люди почали демонструвати сумніви. Інша частина це сприйняла як істерію та паніку. Одразу посипалися пропозиції, що треба внести зміни до законів та передбачити покарання тим, хто публічно висловлює сумніви в можливостях збройних сил росії. Щось на кшталт того, як компрометація зс рф. Таку норму вони ввели в травні цього року, і ця схема працює, особливо в Криму. Я не знаю, як на території самої росії, але в окупованому Криму вже засуджено більше 100 людей за дії, які нібито компрометують російську армію.

– Ми бачили, що в Коктебелі спалили авто пропагандиста Кисельова. Наскільки поширені такі випадки? Як себе почувають зрадники та російські пропагандисти, які мають певні матеріальні цінності на території півострова?

– На мою думку, спалення цих двох машин одного з головних пропагандистів росії було у Криму не менш резонансною подією, як і удари по воєнному аеродрому у Новофедорівці або напад безпілотника на штаб Чорноморського флоту росії в Севастополі. Зрозуміло, шо пошкодження 10 російських винищувачів, літаків – це колосальні втрати для росії. Але те, що спалили два автомобілі Кисельова в Криму, на дачі, на вкраденій українській території, дорого коштує. Ті, хто це зробив, дали велику підтримку, підняли дух людей, які живуть в Криму. Ми ще раз усвідомили, що можна і в такий спосіб протидіяти російській окупації.

Але найголовніше – російські колаборанти ще раз отримали усвідомлення того, що на них чекає. Тому тут можна висловити велику вдячність тим, хто це здійснив.

– Ви говорили, що окупанти збирають серед жителів теплі речі для армії. Як це відбувається – вони просто приходять у домівки людей і просять якийсь одяг?

– Ми звернули увагу на те, що знову в кримських пабліках, які здійснюють кампанії “допомоги” зс рф, насамперед підрозділам, які перебувають у Херсонській та Запорізькій областях, у якийсь момент з’явилася інформація, що військовослужбовці російської армії потребують теплих речей. З цього ми зробили висновок, що система в російській армії внаслідок корупції або інших факторів не забезпечує військовослужбовців, якщо є така не просто потреба, а й прохання.

В Криму, знаєте, коли щось оголошується, це не робиться виключно в добровільний спосіб. Є такі, хто й добровільно беруть у цьому участь. Але, як правило, через окупаційну владу здійснюється тиск на підприємців. Про це нам вони нам самі говорять. І через них намагаються додатково постачати якісь речі російській армії. Здається, і цього разу буде саме в такий спосіб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *