Михайло Горбачов помер – що він говорив про Україну

У Росії на 92-му році життя пішов з життя Михайло Горбачов, колишній перший і останній президент Радянського Союзу. Його мати була українкою, проте сам він схвалював окупацію Криму та вважав, що майбутнє України – з Росією.

Як пише Wikipedia, Горбачов народився в селянській сім’ї, батько його – росіянин, а мати – українка.

Горбачов вважав благом відновлення СРСР. У 2010 році, під час інтерв’ю українському журналісту Дмитру Гордону, він висловив нерозуміння, чому люди “бояться відновлення СРСР”, і зізнався, що відчуває ностальгію. Горбачов додав, що майбутнє України він бачить лише з Росією.

Коли Росія вторглася в Україну в 2014 році і окупувала Крим, Горбачов висловив підтримку дій РФ в інтерв’ю газеті Sunday Times.

Я завжди за вільну волю людей, а більшість у Криму хотіла возз’єднатися з Росією. Якби я все ще був при владі, Радянський Союз би існував і Крим був би його частиною“, – заявив він.

У відповідь на таку позицію СБУ заборонила Горбачову в’їзд до України на 5 років. Публічно колишній президент СРСР не коментував це рішення, але заявив російським ЗМІ, що й так не планував приїжджати в Україну.

У той же час, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в 2022 році, міжнародний фонд соціально-економічних і політичних досліджень “Горбачов-фонд”, засновником якого є Михайло Горбачов, закликав зупинити війну.

Раніше “Апостроф” публікував основні факти біографії Михайла Горбачова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *