Ядерний шантаж Путіна – Піонтовський пояснив, якою буде відповідь Заходу

Російські окупанти навмисно обстрілюють гуманітарний коридор на Запорізьку АЕС, яким має прибути місія МАГАТЕ, оскільки президент РФ Володимир Путін використовує шантаж атомною електростанцією як останній козир.

Про це політолог і публіцист Андрій Піонтковський, який проживає в США, розповів в ефірі програми “Руно. Війна” на Апостроф TV.

“Шантаж ефективний, коли наляканий опонент робить потрібні шантажисту політичні кроки. Так було 15 років тому, коли Путін шантажував світ своєю ядерною потугою. Україну та Грузію не прийняли до НАТО. Була дуже млява відповідь на агресію Росії в Грузії, на анексію Криму, але це не могло тривати нескінченно. На це зрештою було дано дуже жорстку відповідь”, – каже політичний експерт.

Він нагадав, що спочатку Путін шантажував використанням тактичної ядерної зброї.

“Характерно, що у своєму інтерв’ю після лютневої зустрічі з Макроном, коли він мав запаморочення від успіхів, він чекав на розгрому України протягом кількох днів, була ейфорія і він прохопився. Він сказав: “Так, ми розуміємо, що на конвенційному рівні наша армія поступається НАТО, але у нас є особлива ядерна зброя, яка не має аналогів у світі”. Тобто, його план був завжди, всі ці роки він готувався до війни проти Заходу в цілому”, – вважає Піонтковський.

Ідея Путіна була в тому, що коли проявиться конвенційна перевага Заходу, він висуне ультиматум: “Або капітулюєте і відступаєте, або я використовую ядерну зброю”, вважає політолог.

“Йому пояснили на всіх рівнях і дуже зрозуміло, що цього не буде. Якщо він використовує ядерну зброю, по Росії буде завдано нищівного удару. У тому числі, і по ньому особисто. Тобто, йому доступною для нього мовою пітерського підворіття пояснили, що його в цьому разі вб’ють. Тоді він змінив стратегію. Він почав погрожувати вже не ядерною боєголовкою, а цілою атомною електростанцією”, – продовжує Піонтковський.

На його думку, розрахунок Путіна був у тому, щоб звинуватити Україну в радіоактивній хмарі, спрямованій на Європу.

“Але й тут була не менш жорстка відповідь. Йому офіційно пояснили і британці, і американці: якщо радіоактивна хмара з’явиться над Європою, це автоматично актуалізує статтю 5 Статуту НАТО. Це буде розглядатися як агресія Росії проти країн НАТО, і негайно піде нищівна відповідь” , – резюмував публіцист.

Повністю інтерв’ю читайте на сайті “Апострофу”: У Путіна залишився останній варіант врятувати своє життя після України – Андрій Піонтковський

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *