Коли Україна увійде до Євросоюзу – Рютте озвучив прогноз

Шанси України на отримання статусу кандидата на вступ до Європейського союзу найближчим часом є достатньо малими. Є ймовірність того, що країні нададуть статус потенційного кандидата.

Про це заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, повідомляє nltimes.nl.

За його словами, багато країн ЄС не погоджуються з наданням Україні статусу кандидата. Такий перебіг подій був би несправедливим щодо країн Західних Балкан, які очікували на отримання статусу набагато довше.

“Одна з можливостей полягає в тому, що Україна стає потенційним кандидатом на вступ і їй повідомлять, скільки кроків ще треба зробити, щоб набути цього статусу. Так уже було з Боснією. Це також допоможе гарантувати, що український уряд не буде демотивованим”, – сказав Рютте.

Він нагадав, що до вторгнення Росії Україна була “дуже далеко” від набуття нею статусу. Водночас деякі політичні сили в нижній палаті парламенту Нідерландів закликають прискорити надання статусу кандидата нашій країні.

Раніше міністр-делегат Франції у європейських справах Клеман Бон заявив, що вступ України до Європейського союзу може зайняти від 15 до 20 років.

Спікер МЗС Олег Ніколенко відповів Парижу, що українська сторона своєю чергою сподівається набути статусу кандидата в члени ЄС вже в червні. “Нині Україна – єдине місце у Європі, де люди захищають європейські цінності ціною власних життів. Кандидатство стане важливим сигналом для українців, що Європа цінує та поважає їхні зусилля”, – сказав він.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *