ЄС продавав Росії зброю на мільйони євро – Daily Telegraph розкрила деталі

Компанії з країн ЄС постачали країни-терористу Росії зброю вартістю в сотні мільйонів євро в обхід європейського ембарго від 2014 року. Цю лазівку в санкційних законах закрилили лише цьогоріч у квітні після п’ятого пакету санкцій.

Про це дізнались журналісти видання Daily Telegraph з доповіді Європейського союзу, надану євродепутатом із Румунії Крістіаном Терхешем.

Щонайменше 10 країн ЄС постачали країні-агресору Росії зброю подвійного призначення в обхід торговельного ембарго (у 2014 році після анексії Криму ЄС увів санкції проти Росії включно з ембарго на імпорт та експорт зброї). Серед них Франція, Німеччина, Італія, Австрія, Болгарія, Чехія, а також Велика Британія, яка до 2020 року входила до Євросоюзу.

За даними Daily Telegraph, у 2015-2022 роках французькі та німецькі фірми з виробництва зброї поставили Росії бомби, ракети, міни та пістолети на 273 млн євро. Велика Британія у свою чергу поставила зброї на 2,4 млн євро. Водночас як загалбні постачання від десяти держав оцінюються в 350 млн євро. Таким чином, стає зрозуміло, що Франція та Німеччина найбільші імпортери зброї в країну-терориста Росію серед Європи. Лише за 2021 році країни ЄС продали Росії боєприпаси на 39 млн євро.

Франція дозволила експортерам виконувати контракти, узгоджені до 2014 року, незважаючи на санкції. Вона постачала Росії тепловізійні камери для танків та навігаційні системи для винищувачів та ударних вертольотів.

У Німеччині ж стверджували, що відправляли боєприпаси у РФ після кремлівських гарантів про невикористання зброї у військових цілях – тільки у цивільних.

Водночас країна-агресор РФ може зараз використовувати німецькі боєприпаси в повномасштабній війні проти України, у той час як Німеччина відмовляється надавати нашій державі додаткове озброєння для захисту від вторгнення.

Як повідомляв “Апостроф”, німецький канцлер Шольц різко втрачає підтримку серед населення та політичних діячів, унаслідок його позиції щодо допомоги Україні. Німеччина робить все можливе, щоб не давати ЗСУ зброю, нібито для захисту НАТО від російської агресії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *