Україна отримає нові системи NASAMS від Норвегії

Україна отримає нові системи NASAMS від Норвегії

Фото: Getty Images
Виробництво комлексів NASAMS у Норвегії йде повним ходом

У компанії Kongsberg Defense and Aerospace планують замовити ще 10 пускових установок та чотири центри управління вогнем системи ППО NASAMS.

Норвегія надасть Україні нову партію систем протиповіятряної оборони NASAMS. Про це повідомив норвезький уряд у п’ятницю, 9 лютого.

“Уряд пропонує парламенту Норвегії замовити у компанії Kongsberg Defense and Aerospace (KDA) ще десять пускових установок та чотири центри управління вогнем системи протиповітряної оборони NASAMS. Це робиться на додаток до закупки обладнання, яке вже було передано Україні”, – йдеться у повідомленні.

Загальна сума інвестицій складе 3,45 млрд норвезьких крон – понад 320 млн доларів. При цьому не уточнюється, скільке саме обладнання з нового замовлення може отримати Україна.

“Норвезька система NASAMS рятує життя українців і запобігає руйнуванню будівель та інфраструктури. Російські ракетні та безпілотні атаки є широкомасштабними та жорстокими, тому протиповітряна оборона є абсолютно вирішальною для України”, – заявив міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Водночас міністр висловив занепокоєння тим, щоб Норвегія якнайшвидше придбала засоби ППО для власної оборони.

Нагадаємо, комплекси NASAMS перебувають на озброєнні ЗСУ вже більше року. Під час атак Росії ці зенітні системи іноді демонструють ефективність на рівні 100%.

У листопаді 2023 року Литва передала Україні пускові установки NASAMS і необхідне обладнання для них. Значний внесок у той пакет підтримки зробила і Норвегія, яка надала допоміжне обладнання і центрів управління вогнем.


NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) – пересувний зенітний ракетний комплекс, призначений для боротьби з маневреними аеродинамічними цілями на малих і середніх висотах. Батарея включає радіолокаційну станцію, буксирувану пускову установку із шістьма контейнерами для ракет AMRAAM із дальністю до 40 км і командним пунктом управління. Комплекс розробила норвезька компанія Kongsberg Defence & Aerospace у співпраці з американською корпорацією Raytheon.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *