Допомога Україні: чи зможуть домовитись в Конгресі США?Сюжет

Допомога Україні: чи зможуть домовитись в Конгресі США?

Фото: Getty Images
В США точаться дебати щодо допомоги Україні

Палата представників Сполучених Штатів Америки буде розглядати пропозицію сенаторів щодо окремого голосування за допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню.

У США точаться дебати щодо подальшої підтримки України. Двопартійні перемовини, що велися декілька місяців щодо поєднання питання південного кордону Штатів та підтримки Києва не дали бажаного результату. Вчора Сенат підтримав частину законопроекту, яка зосереджена на зовнішній підтримці, далі рішення за Палатою представників, де більшість мають республіканці. Чи зможуть конгресмени домовитись щодо цього питання читайте у сюжеті.

Американська газета The Washington Post зазначила, що сенатори вперше за рік наблизилися до надання допомоги Україні. 17 республіканців приєдналися до демократів, аби розпочати розгляд допомоги Києву (понад 60 мільярдів доларів) без поєднання із питанням кордону.

Журналісти вважають, що підтримка республіканців є сюрпризом, враховуючи довгий і важкий тиждень, а також провал голосування ними пакету реформ у сфері прикордонної безпеки.

Проте, навіть якщо законопроєкт пройшов через Сенат, його шанси в Палаті представників є більш сумнівними. Адже Спікер Палати представників Майк Джонсон дав зрозуміти, що на документ чекає важкий шлях, бо саме у Палаті більшість мають республіканці, які зайняли жорстку позицію щодо припинення фінансування України. 

Автори статті також зазначають, що допомога Україні стала політично токсичною серед багатьох республіканських законодавців, чий наратив “Америка понад усе” перекреслює іноземну допомогу, навіть Ізраїлю.

Водночас сенатори від Республіканської партії розділилися в думках щодо того, як діяти з пакетом зовнішньої допомоги, причому деякі критики стверджують, що лідер сенатської меншості Мітч Макконнелл завів їх у ринг політичного боксу, де демократи отримали перевагу, бо республіканці не підтримали законопроєкт про безпеку кордонів, хоча саме його вимагали спочатку.

Інша популярна американська газета The Wall Street Journal з посиланням на лідера демократичної більшості Чака Шумера зазначила, що в Сенаті розпочався процес внесення поправок. Зокрема, республіканці хочуть внести зміни, пов’язані з ухваленим Палатою представників законопроектом про безпеку кордонів під назвою H.R. 2. Вони також вимагають скорочення бюджету, що йде на виплату зарплат державним службовцям у Києві. Це, як зазначає видання, майже вісім мільярдів доларів.

Спочатку республіканці наполягали на тому, що підтримають такий пакет лише в тому випадку, якщо він супроводжуватиметься різким посиленням контролю на кордоні. Але після чотирьох місяців переговорів, в результаті яких у неділю було укладено двопартійну угоду, законодавці від Республіканської партії відхилили цей документ, а в середу законопроєкт був заблокований в залі засідань, що змусило демократів запропонувати вужчий план, зосереджений лише на зовнішній допомозі.

Агенство Associated Press зосередилось на думках сенаторів. Зокрема, лідер сенатської більшості Чак Шумер назвав останнє голосування “хорошим першим кроком” і пообіцяв, що Сенат “продовжить роботу над цим законопроектом – до тих пір, поки робота не буде виконана”. Проте шлях документу залишається невизначеним, оскільки лідери Сенату не домовилися про процес обмеження часу на дебати щодо законопроєкту. На остаточне голосування може піти кілька днів, а можливо, й більше.

Автори статті пишуть, що республіканці були розколоті і розчаровані, коли лідер Республіканської партії в Сенаті Мітч Макконнелл із Кентуккі намагався знайти спосіб протиснути допомогу Україні через Конгрес. Через це деякі його колеги також пообіцяли зробити все можливе, щоб затримати остаточне рішення.

“Я буду заперечувати проти будь-чого, що прискорить прийняття цього гнилого законопроекту про зовнішні витрати”, – заявив сенатор Ренд Пол, республіканець зі штату Кентуккі, який одним із найбільших противників допомоги Україні.

Багато інших республіканців виразили застереження щодо підтримки нового фінансування. Навіть після того, як вони відкинули двопартійний план щодо кордону як недостатній, вони знову наполягають на прив’язці заходів з облаштування кордону до іноземної допомоги.

У газеті The New York Times опублікували розлогу статтю, яка розглядає можливий сценарій колапсу підтримки Україні. Журналісти висловлюють занепокоєння, що військова допомога у Палаті представників може застрягнути. Не в останню чергу через колишнього президента Дональда Трампа.

І хоча радник Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван запевняє, що Білий дім дотримується “плану А” – за лаштунками у Вашингтоні та Європі вже ведеться багато дискусій про інші варіанти допомоги Києву. Серед них – арешт активів російського центрального банку на суму понад 300 мільярдів доларів, які зберігаються в західних країнах.

Проте американські чиновники визнають, що на горизонті немає нічого, що могло б зрівнятися за потужністю з новими асигнуваннями Конгресу в розмірі 60 мільярдів доларів, на які можна було би придбати посилену протиповітряну оборону, більше танків і ракет, а також величезний запас боєприпасів для ЗСУ.

Автори статті наголошують, що аргумент про те, що Захід повинен дати відсіч Росії в Україні або зіткнутися з можливістю воювати з нею на території НАТО, схоже, втрачає свою ефективність у Конгресі. А деякі республіканці в Конгресі все ще звинувачують Європу в тому, що вона не виконує своїх зобов’язань.

Але жоден із цих аргументів, як кажуть чиновники в США і Європі, не може подолати реальність: якщо Сполучені Штати припинять фінансову підтримку війни, то Україна не зможе покривати значну частину повсякденних потреб ЗСУ. Більше того економіка України може зазнати краху і це покладе край дворічним зусиллям, спрямованим на порятунок “молодої, але недосконалої” демократії.

 

Віктор Ковальчук, експерт з міжнародних питань Дослідницької компанії Соціополіс

Олеся Краснолуцька, редакторка рубрики Сюжети Корреспондент.net

 

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *