БЕБ розслідує причетність експортерів металобрухту до ухилення від мита

Фігурантами розслідування Бюро економічної безпеки по схемі з ухилення від сплати експортного мита при вивезенні брухту чорних металів можуть бутинайбільші експортери металобрухту, пише uaprom.

“Нарешті правоохоронці зайнялися експортерами металобрухту, які використовують будь-які засоби, щоб не платити мито у розмірі 180 євро за 1 тонну. Є достовірна інформація, що БЕБ зібрало значний “улов”, у якому є “великі риби”, тобто найбільші експортери брухту”, – йдеться у матеріалі з посиланням на джерело у галузі.

Зазначений у релізі БЕБ спосіб ухилення від сплати мита у вигляді зміни коду ТН ЗЕД та створення товарів “прикриття” – лише один із методів, який нібито використовували експортери брухту.

“Це лише один із епізодів справи, за якою вже є факт підтвердженої шкоди державі у розмірі сотень мільйонів гривень. В рамках інших епізодів відбувається перевірка видачі “липових” довідок Торгово-промислових палат та інших документів, за якими експортери отримують сертифікат Євро-1″, – переказують автори слова співрозмовника видання.

Розслідування БЕБ можедопомогти компенсувати дефіцит бюджету наступного року на суму близько 1,5 млрд грн за рахунок лише донарахувань, без урахування штрафів і пені.

“Поки БЕБ готує доказову базу, “нагорі” від Бюро чекають значного поповнення бюджету за рахунок експортерів металобрухту”, – йдеться в матеріалі.

Раніше БЕБ виявило схему ухилення від сплати мита під час експорту брухту. За даними Бюро, з початку 2022 з митної території України експортовано понад 220 тис. тонн металобрухту вартістю 2,3 млрд грн. При цьому низка компаній при експорті брухту у митних деклараціях нібито використовує коди та опис товарів “прикриття” – така маніпуляція дозволяє експортувати товар без сплати вивізного мита у розмірі 180 євро за 1 тонну.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *