Угорщина блокує допомогу Україні – що планує ЄС

Європейський Союз зможе обійти можливе вето Угорщини та надати Україні 50 мільярдів євро допомоги, попри те, що виплати зі спільного бюджету співдружності вимагають одностайної підтримки всіх її держав-членів.

Про це Reuters повідомили двоє офіційних представників ЄС.

Європейські чиновники розповіли, що якщо Будапешт застосує право вето, ЄС попросить кожен з урядів блоку створити свій власний пакет допомоги Києву.

Читайте: Жодних переговорів: Орбан зробив антиукраїнську заяву щодо членства в ЄС

Разом, як зазначили джерела, ці договори все одно обійдуться в однакову суму.

Угорщина ризикує перегнути палицю. Ми б хотіли мати їх у складі, але настає момент, коли людям набридає, що Будапешт тримає всіх у заручниках. Обхідний шлях виснажливий, але ми його маємо, якщо знадобиться“, – підкреслив один із чиновників ЄС.

Інший посадовець також наголосив, що “питання грошей для України так чи інакше вирішиться” й Київ все одно отримає підтримку європейської спільноти.

Якщо Угорщина стане перешкодою для необхідної одностайності, щоб зробити це через бюджет ЄС, країни-члени знайдуть інший спосіб, наприклад, міжурядову угоду або національні гарантії“, – зауважив європосадовець.

Читайте: За російським кораблем: чи можна вигнати з Євросоюзу Угорщину Орбана

Зазначимо, що Євросоюз готує пакет фінансової допомоги Україні на суму близько 50 мільярдів євро, які надходитимуть Києву до 2027 років. За цей пакет допомоги 27 країн-членів ЄС мають проголосувати на саміті, який відбудеться 14-15 грудня. Але є побоювання, що зазначена допомога може бути заблокована прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Нагадаємо, раніше Угорщина на зустрічі голів Міністерств закордонних справ країн-членів Євросоюзу заблокувала надання нового траншу у 500 млн євро для військової підтримки України.

  • Вас зацікавить:

У Орбана погрожують заблокувати європейські перспективи України: які претензії висувають

Ніхто не тримає в Євросоюзі: Боррель відповів Орбану на “окупацію Угорщини”

“Україні не місце в НАТО”: Угорщина знову опинилась в центрі скандалу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *