Кінець ПВК Вагнера – як у Путіна добивають банду Пригожина

Кремлівський диктатор Володимир Путін провів зустріч із заступником міністра оборони РФ Юнус-Беком Євкуровим та Андрієм Трошевим – колишнім високопоставленим командиром ПВК “Вагнер” із позивним “Сивий”. Точна дата зустрічі невідома. Відеозапис їхньої бесіди був опублікований минулої п’ятниці, 29 вересня. Формально учасники зустрічі обговорювали створення “добровольчих з’єднань” для відправлення на український фронт, а насправді публіці показали тихий похорон пригожинського “Вагнера”, який розчиняють у міноборони РФ. Чому саме ці персони були обрані для утилізації залишків банди “путінського кухаря”, читайте у матеріалі “Апострофа”.

Путін хоче “добровольців”

Під час зустрічі Путін звернувся до Трошева зі згадуванням попередньої їхньої розмови про формування “добровольчих підрозділів” для виконання різних бойових завдань, насамперед у “зоні спеціальної військової операції” – як у Кремлі називають відкриту війну проти нашої країни. У ході розмови було зазначено, що “Сивий” продовжує займатися виконанням бойових завдань, але без деталізації, де саме він зараз діє і в якій ролі.

На наступні питання про статус Трошева під час зустрічі путінський прес-секретар Дмитро Пєсков коротко зазначив, що Трошев “працює у міністерстві оборони”, не уточнивши його посаду. Але чому на зустрічі був саме Трошев, офіційна біографія якого завершується 2012 роком, коли він звільнився в званні полковника з МВС РФ?

Відповідь лежить на поверхні – саме Трошев був серед тих керівників “Вагнера”, які відмовилися підтримати “бунт Пригожина”, фактично ставши на бік Кремля та міноборони РФ. Тепер руками Трошева та Євкурова остаточно зливає “Вагнер” під російське міноборони, зазначають спостерігачі.

Читайте: “Поранену дитину добили”: нові факти про звірства “вагнерівців” в Україні та їх величезні втрати

Йдеться не стільки про реформування “Вагнера”, скільки про останній етап придушення “заколоту Пригожина”. Колишню ПВК остаточно розчиняють у міноборони Росії, а для Євкурова і Трошева оновлений “Вагнер” стане свого роду штрафбатом. Євкуров “проштрафився” тим, що провалив “оборону” Ростова і штабу Південного військового округу, а потім на камеру лебезив перед Пригожиним і його бойовиками. Мабуть, їхній провал не настільки явний і небезпечний для Кремля як провал Суровікіна, тому їх все ж таки допустили до путінського “тіла”, – каже “Апострофу” військовий експерт Іван Ступак.

Логіка путінського рішення вкладається у стару формулу “розділяй і володарюй”. Замість того, щоб шукати “Вагнеру” командирів збоку, ставку зробили на підконтрольний армійський генералітет і ту частину ПВК, яка з самого початку демонструвала повну лояльність Адміністрації президента РФ.

“Важливо розуміти, що верхівка “Вагнера” ніколи не була монолітною. Там у купу змішалися всі – зухвалий криміналітет на зразок Пригожина, політичні радикали в особі любителя Третього рейху Уткіна (реальний командир ПВК) і кадрові військові на зразок Трошева, який був заступником Уткіна. Останні двоє, нагадаю, за “успіхи” у Сирії отримали звання “героїв Росії”. Не виключено, що Трошев спочатку був ставлеником однієї з “веж” Кремля, оскільки він з’явився у “Вагнері” пізніше за всіх – у 2015 році з початком російської ” спецоперації” у Сирії. Причому відставного полковника Трошева одразу взяли на керівну посаду до “Вагнера”, а “геройські” зірки він отримував разом зі старою гвардією ЧВК“, – нагадав Іван Ступак.

Провал “Сивого”

Згідно з численними витоками у ЗМІ, саме з Трошевим пов’язують один із найневдаліших епізодів в історії “Вагнера”. У лютому 2018 року бойовики Пригожина вирішили у “самоволку” захопити нафтогазові родовища під Хішамом у Сирії, які контролювали курдські формування та американські війська.

Вилазку намагалися провернути у бандитському стилі, щоби просто “віджати” родовища. Вочевидь, Пригожин або сам наказав йти на грабіж або, як мінімум, погодив операцію, якою безпосередньо керував Трошев. Про те, що територія контролюється американською армією, бойовики дізналися, коли вже було дуже пізно. Війська США масовано ударили із землі та з повітря, відправивши на той світ близько трьох сотень “вагнерівців”.

Цікаво, що командування російських військ у Сирії в режимі реального часу спостерігало за ситуацією, знаючи, що Пригожин із Трошевим направили своїх головорізів прямо на американців, але не попередило їх про це. Вже наступного дня після розгромного бою під Хішамом пішли версії, що у відомстві Шойгу вчинили так спеціально, щоб окреслити “кухареві” межі дозволеного, щоб він надалі не допускав таких “військових експромтів”.

“Є версія, що саме після цієї історії Пригожин всерйоз “окрисився” на Шойгу, а Трошев потрапив у немилість до старої гвардії “Вагнера” за те, що відправив стільки людей на вірну смерть. Всі ці внутрішні чвари та інтриги рвонули гнійним наривом під час “пригожинського бунту”, який Трошев не підтримав. Тому Путін зараз вирішує саме політичне завдання щодо остаточного завершення конфліктів між міноборони РФ і “Вагнером”, які почалися ще до відкритого вторгнення в Україну. Про те, що бойовики “кухарі” були саме “таємною” армією Путіна”, яка з 2013 року проводила “гібридні операції” по прямій команді з Кремля, російський диктатор вважає за краще вже не згадувати“, – додав Іван Ступак.

Кадирову теж дісталося

Судячи з динаміки процесу, розчинення пригожинського “Вагнера” у міноборони РФ – це лише частина загального процесу з очищення російського політичного поля перед президентськими “виборами” 2024 року, на яких Путін знову планує “перемогти”. Як і в минулі роки активну роль у “переобранні” Путіна тут грає ФСБ, але якщо раніше для вигідного електорального результату чекісти підривали будинки, то тепер діють тонше, але жорсткіше.

Абсолютно неважливо, чи загинули Пригожин, Уткін, Чекалов в авіакатастрофі, чи були вбиті в іншому місці. Важливий сам факт, що їх нейтралізували через місяць після “бунту”, а Трошев залишився живим. Не виключено, що останньою краплею для Путіна була зустріч у Кремлі, яка відбулася одразу після “маршу” на Москву. Тоді Путін запропонував кістяку “Вагнера” підписати контракт із міноборони та служити під командуванням “Сивого”. На що замість бойовиків відповів Пригожин: “Хлопці не згодні з таким рішенням”.

“Першу скрипку тут грає ФСБ, яка спочатку технічно прибрала Пригожина, який “випадково” загинув у дивній авіакатастрофі, а тепер Кремль взявся за ПВК, контрольовану Кадировим. Тема зі здоров’ям голови Чечні, який ніколи раніше не виглядав хворим і навіть, навпаки, завжди виглядав здоров’яком, вилізла не просто так. Після провального “кухарського бунту” Луб’янка отримала карт-бланш. Путін всіляко схвалює “реформування” ПВК “Вагнер” та його розчинення в офіційних структурах”, – каже “Апострофу” військово-політичний оглядач групи “ Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Юнус-Бек Євкуров та Андрій Трошев поставлені формально керувати процесом трансформації “Вагнера”, зокрема, тому що це зрозумілі та контрольовані персонажі. Путін особливо наголошує, що зараз вони мають зайнятися процесом формування “добровольчих підрозділів”. Зважаючи на все, всіх активних “пригожинців” у “Вагнері” замінять на “добровольців”, які підписали контракт з МО РФ, а після цього їх, швидше за все, зачистять. Якщо вже не зачистили тих, хто брав активну участь у “марші свободи” Пригожина.

“Паралельно з цим ФСБ отримала завдання зачистити російські регіони від кадировців, що, швидше за все, спричинить жорсткий переділ безлічі сірих і чорних схем. До того ж центр не має ресурсу активно забезпечувати Грозний, оскільки потрібно вкладати гроші в окуповані території. Самому Кадирову також шукають заміну, але поки що немає бажаючих та формальних юридичних підстав для зміни глави республіки“, – додав Олександр Коваленко.

Примітно, що відео про зустріч Путіна з Кадировим, а потім і Євкуровим з Трошевим з’явилося в інформаційному просторі практично з різницею в добу.

Під час розмови Кадиров розповів, що в Чечні сколотили п’ять полків і три батальйони, які задіяні у “спецоперації” проти України. Якщо відкинути все словесне лушпиння, то вийшло, що Кадирова змусили на публіку відзвітувати за те, як його бойовики воюють проти нашої країни, а також готують поповнення. Меседж для російських обивателів аналогічний тому, що було з Євкуровим і Трошевим – Путін роздає вказівки військовим і особисто контролює ситуацію з набором різного “добровольчого” зброду для відправки в Україну.

Не виключено, що голова Чечні вже сотню разів пошкодував, що восени минулого року він надто голосно та активно виступав у “дуеті” з Пригожиним, критикуючи генерала-невдаху Лапіна, який провалив командування окупаційним контингентом у Харківській області.

“Вагнер” повертається?

У той день, коли була опублікована інформація про зустріч Путіна з Євкуровим і Трошевим, представники британської розвідки підтвердили відомості, що кілька сотень бойовиків “Вагнера” поодинці і невеликими групами почали перебиратися назад в Україну для участі в бойових діях у різних кремлівських формуваннях. .

За деякими даними, колишні вагнерівці сконцентровані в районі Бахмута, повідомлялося в зведенні британської військової розвідки: “Їхній досвід, ймовірно, буде особливо затребуваний у цьому секторі. Багато хто з них добре знайомий з цією лінією фронту та місцевою тактикою ЗСУ, оскільки минулої зими вони воювали на тій самій ділянці ”.

З огляду на те, що ймовірність саме такого розвитку подій вкрай висока, то основна причина повернення “блудних” бойовиків – грошова. Вони мають намір використати свій досвід, щоб отримувати гроші вже з міноборони РФ, яка на пару з Росгвардією “підгребла” під себе практично всі ПВК, які сформували і продовжують формувати в Росії.

“Всі як би “досягнення” “Вагнера” в Лівії, Сирії та Африці будувалися на тому, що добре екіпіровані головорізи в блискавичному темпі вели наступальні операції проти повстанців або проти погано підготовлених регулярних частин. В Україні ця схема з очевидної причини провалилася і довелося повернутися до старої жуківської тактики по завалюванню супротивника трупами. Тому Пригожину і знадобилися російські сидільці, яких особливо не шкода. Реальний похорон “Вагнера” відбувся не зі смертю Пригожина, а раніше, коли його бандформування зазнало величезних втрат на сході нашої країни, поклавши близько сотні тисяч. “Вагнер” не був страшний нам ні тоді, ні тим паче зараз“, – резюмував у розмові з “Апострофом” військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

Читайте: Хто може його замінити – невідомо: чеченський опозиціонер про отруєння та майбутнє Кадирова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *