Ракетні удари по Києву – що досягли росіяни

У ніч на 30 травня російські окупанти застосували 31 дрон-камікадзе Shahed-136 під час чергової атаки по нашій країні. Найбільш руйнівної атаки зазнав Київ. Дії окупантів показують, що вони експериментують із тактикою, переходячи до атак у стилі “хвиля за хвилею” і постійно коригуючи маршрути. Удари, завдані за останню добу по столиці, слід розцінювати як одну потужну атаку, метою якої був Київ. Попередні масовані удари були націлені на виявлення систем Patriot, але виявилися безуспішними через істотно збільшений потенціал вітчизняних ППО. Подробиці читайте у колонці військово-політичного оглядача групи “Інформаційний спротив” Олександра Коваленка спеціально для “Апострофа”.

Ракетні та дронові удари, які росіяни завдали 29-30 травня територією України, мали низку цікавих особливостей. Спочатку росіяни вдарили крилатими ракетами та дронами-камікадзе з метою виявлення ЗРК Patriot. Потім, проаналізувавши наслідки нальотів, пустили балістичні ракети. Причому, не так би мовити унікальні Х-47М2 “Кинжал”, а стандартні “Іскандери”. Відмову від “Кинджалів” на користь “Іскандерів” можна було б пояснити фактором дефіциту, але не лише в цьому причина.

До цього моменту окупанти застосовували “Іскандери” проти нас 18 та 22 травня. Ефект для окупантів вийшов нульовим – 100% збитих силами ППО. Загалом з 28 квітня по 29 травня рашисти застосували проти нас 190 ракет різних типів, а з урахуванням тривалої паузи (з 9 березня по 28 квітня), запасів їм вистачить ще максимум на кілька тижнів. Далі знову настане пауза для накопичення.

Читайте також: Окупанти атакували Київ “шахедами”: є пошкодження та загиблі

Найголовніше, що ефективність таких ударів для росіян залишається мізерною, а репутаційні втрати від знищення “Кинджалів” та “Іскандерів” – більшими. Особливо у ситуації, коли реальна мета (виявлення та знищення ЗРК Patriot) залишається недосягнутою. Зрештою росіяни вирішили сконцентруватися на Києві, але потрібного ефекту все одно не досягли.

У контексті останніх ударів по Києву, незважаючи на руйнівні наслідки, варто зазначити, що наша ППО зараз є однією з найкращих у світі, маючи вражаючі показники з низки параметрів.

Українські фахівці мають багатий досвід у відображенні різноманітних видів атак, включаючи уніфіковані, комбіновані та хвилеподібні атаки, які ми зараз і спостерігаємо у реальних бойових умовах.

Жодна інша армія у світі не має такого досвідченого персоналу ППО, який не тільки має досвід відбиття ракетних атак, але й робив це більше року за допомогою застарілих технічних та технологічних засобів, що значно поступаються сучасним викликам війни та засобам ураження ворога.

Варто нагадати, що перед відкритим вторгненням росіян в інформаційному просторі України з’явилася хвиля негативних коментарів щодо готовності та спроможності наших сил ППО впоратися з російською загрозою, а також про необхідність отримання від інших країн сучасних систем, таких як ЗРК “Patriot” і “Залізний купол” .

Тоді у своїх публікаціях я пояснював усім, що українська ППО є найбоєздатнішою в Європі, якщо порівнювати її з кожною окремою країною, а не в контексті всього НАТО. На той момент жодна європейська країна не могла зрівнятися з українською ППО за потенціалом. Разом з тим, незважаючи на кількісний потенціал і розгортання сил, наша ППО в основному використовувала застарілі зразки, створені ще в епоху СРСР.

Також слід нагадати, що 27 лютого 2022 року міноборони країни-окупанта голосно заявило, що українська ППО “повністю знищена”, а російська авіація “повністю контролює” повітряний простір України.

Що в результаті? За вікном 30 травня 2023 року, а ВСК РФ зазнали значних втрат, як у бойовій авіації, так і серед пілотів. Російські пілоти відмовляються виконувати бойові завдання в Україні, і ці завдання виконуються переважно курсантами.

Більшість авіаційних ударів в Україні здійснюється з російського повітряного простору, але найголовніше не в цьому. ЗСУ до отримання всього спектру сучасних засобів, таких як ЗРК “Patriot” та SAMP/T, проробили величезну роботу щодо збереження контролю над нашим повітряним простором та розробили унікальні алгоритми протидії.

На даний момент в українській ППО розроблено алгоритми протидії всім типам російських ракет, включаючи КРМ “Калібр”, Х-47М2 “Кинжал”, 9М723/9М728 ОТР “Іскандер-М/К”, Х-22, П-800, Х- 101, Х-55, Х-555, Х-59, Х-29, Х-58 та інші. Також було розроблено алгоритми знищення дронів Shahed-136.

Було вивчено вразливі місця кожної з цих ракет, і розроблено методи протидії, реакція на кожен тип запуску та застосування найбільш ефективних засобів ураження, але це стало можливим не лише завдяки сучасним засобам ППО. Тут слід пояснити детальніше, що саме я маю на увазі.

Саудівська Аравія має одну із найкращих систем ППО на Близькому Сході. У озброєнні саудівської армії понад 100 пускових установок ЗРК “Patriot”. Однак під час протистояння з єменськими хуситами не всі ракети, запущені по території Саудівської Аравії, були перехоплені.

Таким чином, наявність високотехнологічних систем ППО ще не є гарантією повної захищеності. Багато залежить від професіоналізму операторів та загального підходу з побудови системи. Нині можна з упевненістю сказати, що система ППО, побудована навколо Києва та в області, демонструє високу ефективність у протидії ракетним та дроновим загрозам.

На жаль, через обмежені ресурси ще не вдалося створити аналогічні системи в інших великих містах, але наші партнери продовжують надавати підтримку. Відповідно, постачання систем середнього та великого радіусу дії продовжуються. Крок за кроком небо над Україною буде повністю захищене від російських погроз.

Читайте: Бюджет восени вважають: у Росії закінчуються гроші для глибинного народу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *