Політолог розкритикував НАБУ за наїзди на реформаторів

Сумнівні справи проти низки посадовців, яким останнім часом оголошено підозри у вчиненні нібито корупційних діянь, можуть нашкодити Україні на її шляху до ЄС і залишити країну без ініціативних людей у держсекторі.

Таку думку висловив політолог Олексій Голобуцький у Facebook.

“На антикорупціонерів, скоріш за все, чекає неприємний сюрприз, коли європейці… побачать, кого їм намагаються втюхати під виглядом боротьби з корупцією, – пише Голобуцький. – Тут і перед усією Україною можуть двері захлопнути. А у потенційних реформаторів післявоєнного часу… відіб’ють будь-яке бажання йти щось реформувати”.

Він наводить три приклади: “НАБУ у своїй підозрі Коболєву вказує на те, що був перевищений ліміт заохочення, встановлений Кабміном”, – нагадує Голобуцький справу ексголови “Нафтогазу” Андрія Коболєва. Втім, за його словами, Коболєв не сам собі виписував премію і виплачено її було у 2018 році, а обмеження почали діяти у 2020. До того ж від виграної командою Коболєва у “Газпрома” справи Україна отримала $4,6 млрд.

Ексміністра інфраструктури Андрія Пивоварського звинувачують у нанесенні збитків державі через запроваджену ним реформу розподілу корабельних зборів між АМПУ і приватними операторами терміналів. Від цієї реформи, за словами експерта, “у портову галузь нарешті пішли інвестиції, зріс вантажопотік і, відповідно – надходження до бюджету”.

І ще один приклад незрозумілої поведінки антикорупціонерів, на думку Голобуцького, – кейс ексзаступника міністра оборони Вячеслава Шаповалова: “Йому закидають “перешкоджання діяльності ЗСУ”. “Яким чином?..А він, за версією слідчих, у перші дні війни закупив шоломи, броніки та взуття не в Україні, а у натівців”. Йдеться про те, що від виробників із країн НАТО не було отримано підтвердження відповідності якості їхньої продукції українським стандартам. А також те, що Міноборони працювало з ними не по передоплаті.

“24 лютого. Нам дають 72 години, а потім готуються до таких саме контрактів, тільки з рашею. А Шаповалов мав їм сказати: давайте ми вам заплатимо через пару місяців?” – іронізує експерт.

Він додає, що неякісні зразки вартістю 1 млрд грн виробники відшкодовують, а жоден неякісний шолом чи бронежилет на фронт не потрапили.

Раніше стало відомо, що Київський апеляційний суд залишив Вячеслава Шаповалова під вартою.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *