Представники ФДМУ витиснули голову правління ОГХК Іткіна з посади

Представники Фонду держмайна з порушенням процедури звільнили з посади голову правління Об’єднанної гірничо-хімичної компанії Владислава Іткіна за допомогою злитих в пресу сфабрикованих результатів аудиту на підприємстві.

Про це розповів в інтерв’ю “Апострофу” сам ексголова правління ОГХК Владислав Іткін.

Він зазначив, що за його відставкою стоїть перший заступник голови ФДМ Дмитро Клименко. За його словами після відмови піти добровільно, йому вручили проект аудиторського висновку за результатами перевірки діяльності ОГХК за 2022, фрагменти якого було злито у ЗМІ. Його звільнення сталося за пів місяця до того, як він мав закінчити вивчення результатів аудиту.

“Щодо звинувачень з приводу зростання в 2022 році дебіторської заборгованості на понад 200 млн грн, то автори цього т.зв. “аудиту” включили до дебіторської заборгованості 111 млн, які насправді є кредиторською заборгованістю… Чиста ліквідна дебіторська заборгованість за 2022 не зросла, а зменшилася на 101 млн грн у порівняні із 2021!”, – розповів експосадовець.

Одне з обвинувачень було в укладанні угод без погодження з ФДМ на 35,52 млн дол. Іткін вказав, що в матеріалах “аудиту” немає посилань на документи, які б підкріплювали це звинувачення, а суму в 35 млн назвав сумою поставок товару по низці контрактіву 2021-2022. Також ОГХК закидають незаконно витрачені понад 3 млн грн на правові, рекламні та інші послуги.

“Подання та затвердження фінансового плану на 2022 рік відбувається завчасно, тобто мало бути зроблено 2021. А мене призначили на посаду лише 15.04.2022. Коли я прийшов на підприємство то у найкоротші терміни виправив це недопрацювання попередників”, – зазначив Іткін.

Ексголова правління ОГХК спростував звинувачення у нестачі ільменіту на 23 млн грн, що підтвердив висновками комісії, що проводила ревізію і лабораторні дослідження.

“За 2022 рік компанія повністю переорієнтувала свій ринок експорту продукції, не відвантаживши жодної тони на ринок росії або снд, тоді як раніше більше 50% йшло адресно для цих споживачів. Були часи, коли ОГХК продавала майже 80% всього випуску ільменіту саме для росії. А за весь 2022 рік – “0”, – зазначив Владислав Іткін.

Він прокоментував і звинувачення з телеграм-каналів про угоду з однією із логістичних компаній щодо перевезень продукції ОГХК за завищеними цінами.

“Там був “наїзд” вже не стільки на мене, скільки на пана Умерова… По-перше, жодна з компаній в ході тендеру не пропонувала ставку 70 дол. По-друге, в логістиці мінеральної сировини, тим більше в умовах війни, взагалі не може існувати якихось чітких референтних цін… По-третє, був тендер, на якому спочатку не було пропозицій від учасників, а потім одна з компаній, за результатами процедури перемовин подала ставку станом на грудень… Ця писанина була спрямована проти пана Умерова, тож нехай його “аудитори” на це тепер самі і відповідають! Для мене очевидно, що хтось із своїх просто намагається його підставити”, – підсумував Владислав Іткін.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *