Санкції ЄС проти Росії – що увійшло до десятого пакету

Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель, який розповів про відповідь Росії від ЄС за ракетні удари по Україні, підтвердив запровадження десятого пакету санкцій проти Росії та зазначив, що обмеження націлені на відповідальних за депортацію та насильницьке усиновлення щонайменше 6 тисяч українських дітей.

Про це він повідомив на своєму акаунті у Twitter.

Читайте також: Росія-дірява: що зробили санкції з путінською економікою

“У межах наших (санкційних – “Апостроф”) списків ми націлені на тих, хто несе відповідальність за депортацію та насильницьке усиновлення не менше ніж 6000 українських дітей. Це явне порушення міжнародного права, зокрема Женевської конвенції, про що я вчора говорив у Раді Безпеки ООН”, – наголосив Боррель.

Під санкції потрапили 121 фізична та юридичну особа. Крім того, ввели обмеження на імпорт/експорт російських ЗМІ. Також акцент зосередили на особах, які відповідають за депортацію щонайменше 6 тисяч українських дітей.

“Ми залишаємося єдиними у своїй рішучості завдати шкоди російській військовій машині”, – заявив глава дипломатії ЄС.

Крім того, як повідомляє пресслужба Представництва ЄС у Росії, до пакету санкцій увійшли:

  • Три російські банки. Їхні назви у заяві не уточнюються, проте Bloomberg писав, що це можуть бути “Альфа-банк”, “Тінькофф Банк” та “Росбанк”;
  • Додаткові заборони на експорт до Росії критично важливих технологій та промислових товарів, у тому числі електроніка, спеціалізовані транспортні засоби, автозапчастини, запчастини для авіадвигунів, а також будівельні товари, які можуть використовуватись у військових цілях;
  • 96 організацій через експорт товарів подвійного призначення;
  • 7 іранських виробників дронів;
  • Заборонено транзит через Росію товарів та технологій подвійного призначення, що експортуються з Євросоюзу;
  • Додаткові обмеження на імпорт російського синтетичного каучуку та асфальту;
  • Заборона займати керівні посади громадянами РФ на стратегічно важливих для Євросоюзу підприємствах;
  • Заборона надання росіянам потужності для зберігання газу, крім частини об’єктів ЗПГ;
  • Більш детальні зобов’язання про звітність про кошти та активи тих фізичних та юридичних осіб, які потрапили до списків санкцій ЄС.

Раніше ми писали, 24 лютого США запровадив новий пакет санкцій проти Російської Федерації. Під новий санкційний удар потрапили 22 фізичні та 83 юридичні особи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *