В Україні продовжують працювати представники російського великого бізнесу – Схеми

Минув рік з дня повномасштабного російського вторгнення та триває 9 рік російсько-української війни, проте російський бізнес досі працює в Україні. Аби знекровити російську економіку, Україна та її світові партнери почали пошук шляхів і механізмів, зокрема, санкційних аби це зробити. Разом з тим, попри конфіскацію російських активів, левова їх частка досі знаходиться в руках представників російського бізнесу.

Журналісти проекту “Схем” “Радіо Свобода” констатують, що цей процес затягнувся, як і чому це стало можливим, який бізнес і досі працює на Росію можна дізнатися із розслідування.

Як йдеться у розслідуванні, в Україні лише два успішних приклади націоналізації російських активів. У травні 2022 рішенням РНБО вилучено корпоративні права та фінансові активи російського “Сбербанку” та російської держкорпорації “Веб.РФ”. А всього, до повномасштабного російського вторгнення таких активів було 905. Однак досі повний перелік активів для конфіскації чи націоналізації досі не затверджений РНБОУ.

Якщо розглядати механізм цивільної конфіскації, то журналісти повідомляють, що таких прикладів дещо більше. Відібрати активи за цивільною процедурою поки що вдалося лише у трьох російських олігархів – Володимира Євтушенкова, Олега Дерипаски та Михайла Шелкова. У випадку із Євтушенковим ідеться про понад мільйон квадратних метрів нерухомого майна у Запорізькій області. Компанії Євтушенкова, як повідомляли “Схеми”, співпрацювали з російською “оборонкою”.

У Дерипаски – частки у 13 заводах його групи “Русал” та нерухомість вартістю понад 10 млрд грн. У Шелкова, окрім рухомого та нерухомого майна, через суд відібрали Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат на Дніпропетровщині. Все решта конфіскованого через ВАКС – переважно те майно, яке Україна тимчасово не контролює.

Володимир Зеленський з червня вводив у дію низку рішень РНБО про санкції. Та лише восени – щодо російських олігархів, які володіють в Україні найбільшими активами: Михайла Фрідмана, Петра Авена, Андрія Косогова, Євгена Гінера, Олександра Бабакова, Аркадія Ротенберга.

Однак щодо жодного із них Мін’юст не подав позову до Вищого антикорупційного суду з вимогою стягнення їхніх активів.

За інформацією Мін’юсту, станом на лютий 2023 за цивільною конфіскацією винесено лише 12 рішень, із яких тільки в трьох випадках йшлося про майно російських олігархів. Аналогічна ситуація і зі списками санкційних осіб. В розслідуванні наголошується, що основна причина у повільній або ж вибірковій підготовці відповідних документів на підпис президенту.

Інфографіка – російські власники та їхній бізнес в Україні

Журналісти констатують, що процеси конфіскації російського бізнесу затягуються чи то через неідеальну організованість процесу, чи то через свідомий саботаж на окремих ланках. АРМА дуже довго шукає управителів на російські активи. При цьому прокремлівський бізнес знаходить способи заробляти в Україні, навіть попри блокування й арешти. І все це відбувається на 9 році війні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *