Візит Байдена до Києва – головні підсумки для Путіна

20 лютого до Києва несподівано прибув президент Сполучених Штатів Джо Байден. Цей візит став сюрпризом не лише для України, але й для російської федерації. У найкращих традиціях держави-терористки на візит Байдена в Кремлі відреагували повітряною тривогою – у Білорусі злетіли носії “Кинджалів”. Чому візит Байдена є настільки важливим, що передувало цьому візиту і чому це ляпас путіну перед завтрашнім зверненням до федеральних зборів – в етері Апостроф TV пояснив політичний експерт ВАЛЕРІЙ КЛОЧОК.

Мені спадає на думку Женевський саміт ще 2021 року, коли Байден зустрічався з путіним офлайн. Це був дуже цікавий і знаковий історичний момент. Власне, тоді Байден і путін не досягли домовленості щодо подальшої долі України. Дійсно долі, тому що після цього ми мали чимало дискусій про те, про що могли говорити. Але на сьогодні стає очевидним, що саме путін є уособленням цього автократичного диктаторського режиму, а Байден є уособленням цивілізаційного західного світу. Байден дійсно чимало зробив для того, щоб згуртувати Захід проти російської агресії.

Читайте: Візит Байдена в Київ: онлайн трансляція і всі подробиці

Це протистояння відображається різними аспектами, різними моментами. Зараз повітряна тривога викликана саме зльотом літаків у Білорусі. Напередодні Лукашенко був у росії. Він дуже загадково чи то й нині залишається там, чи то повернувся, нібито сьогодні він проводить Радбез в Білорусі. Зараз там дуже контраверсійна інформація, літак його якось загадково літав по росії. Так ось, саме зліт Мігів у Білорусі вказує на те, що ось реакція. Ну не могла росія не відреагувати в різні способи. Звісно, це реакція росії. Тому для мене абсолютно очевидно: якщо прилетів Байден – має бути тривога. Це закономірно. Звісно, можна будувати різні конспірологічні версії, що хтось із кимось домовився, але це показова реакція не цивілізаційного світу, який сьогодні уособлює путін, на те, що Україна рухається до спільноти фактично цивілізаційного світу.

Сам візит Байдена – це вже один із найпотужніших інструментів у війні проти росії. Це свідчення не просто, що США говорять: “Ми будемо залишатися з вами стільки, скільки треба”, а і свідчення того, що Україна не просто переможе, а переможе на тих умовах, на яких вона наполягає. А приїзд Байдена до столиці України вказує на те, що росію сьогодні ніхто вже не боїться. Принаймні західний світ чітко змоделював і реалізував на практиці, як можна протистояти.

Чого можна очікувати від візиту? Звісно, заяв – що щось приїде швидше, щось приїде повільніше. Наприклад, учорашня стаття у Politico про те, що Захід наполегливо рекомендує через своїх високопоставлених чиновників Зеленському активізуватися на фронті, бо зброя надходить “вільно”, означає, що США не просто нам допомагають, а рекомендують, як вести бойові дії на фронті.

А тепер питання – чим? Оголосять, що завтра вже прилетять літаки F-16, до прикладу. Ще вчора не давали далекобійні ракети, сьогодні Британія їх дає – образно кажучи. Так само вчора F-16, F-15 нам не давали, але ми знаємо, що минулого року наші пілоти навчалися. І коли ми співставляємо практичні речі, які вже відбулися, із заявами політиків, ми розуміємо, що це реально політична каша.

Нам дуже хотілося б, щоб сьогодні була якась потужна військова навала із ракетами, літаками, танками, щоб вибити москалів з нашої території – і війна завершилась. Це нормальне наше відчуття.

Чи це відбудеться прямо зараз? Я маю сумніви в цьому. Швидше, ми почуємо декларацію про готовність, яка підтверджена його присутністю. Цього більше ніж достатньо. В умовах дуже жорстокої війни, конвенційної війни, актів тероризму проти українців за ознакою приналежності – тобто це фактично геноцид – сюди приїжджає президент країни, де його безпека ставиться на надвисокий рівень. Я просто пригадую зі свого власного досвіду приїзд президента США після Помаранчевої революції. Весь центр Києва був закритий – там не можна було не проїхати, не пройти. Безпрецедентні заходи безпеки. А сьогоднішній візит означає, що все контрольовано. Це найголовніше – всі процеси зараз контрольовані. Це найпотужніший сигнал сьогодні і нам, і росії в тому числі, що вона не виграє ні за яких умов.

А ви уявляєте, як зараз горить у путіна? Пояснюю чому: путін готує промову до федеральних зборів. На росії всі сподівалися на протистояння двох промов – Байдена в Польщі 21 лютого і путіна перед федеральними зборами 21 лютого. Це реально дуже складний і небезпечний прецедент, коли світ міг би розділитися. А відбувається гра на випередження – Байден фактично випередив путіна, я не випадково згадую Женевський саміт 2021 року, бо саме протистояння Байдена і путіна зараз відбувається в Україні. Це означає, що США ідуть на крок попереду росії абсолютно в усіх питаннях.

Тому те, що завтра скаже Байден у Польщі – не настільки важливо. Ключові тези звучать саме сьогодні, 20 лютого, в переддень виступу путіна перед федеральними зборами. Йому доведеться сьогодні вночі переписувати цю доповідь. Хоча, наскільки повідомляли журналісти, які спілкуються з кремлівським колом, то говорять, що там взагалі декілька варіантів готувалося. А тепер? А тепер реально підгорає в усіх місцях у путіна і тих, хто біля нього. Саме сьогоднішня промова важливіша за те, що буде завтра чи післязавтра на Генеральній асамблеї ООН.

Також була низка подій дуже цікавих. Відійду зараз до Лукашенка, бо повітряна тривога почалася із повідомлення про зліт літаків у Мачулищах. Лукашенко дав прес-конференцію, яку не погоджував із путіним перед його візитом до рф. Такого в принципі не могло бути, тим паче там були присутні зарубіжні журналісти. Зухвала поведінка Лукашенка в самій росії перед путіним – це також дуже суттєвий момент. Єдиною паузою в моєму аналізі інформаційних днів було 20 число. На цей день нічого не планувалося, а тут такий подарунок України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *