У Вугледарі розбили бригаду морпіхів РФ – полковник ЗСУ оцінив ситуацію

Розгром українськими військовими під Вугледаром 155-ї російської бригади морської піхоти свідчить про непрофесіоналізм путінських командирів і може стати візитною карткою наступу РФ.

Про це в ефірі Апостроф ТБ сказав військовий експерт, полковник Збройних сил України у запасі Роман Світан.

Дивіться також: Окупант показав наслідки розгрому військ РФ під Вугледаром

“Я думаю, 155-та “почила у бозі”. Навряд чи її вже відновлюватимуть, немає абсолютно ніякого сенсу, і це вже проклята цифра. У Вугледарі справді відбулася показова порка російських військ, тих мобілізованих, підготовлених за останні кілька місяців. Гірше планування цієї операції, напевно, вигадати неможливо. Це конкретний непрофесіоналізм російських командирів. Якщо це візитна картка лютневого наступу, то вона має бути під егідою Вугледара“, – сказав полковник.

При цьому він зазначив, що зараз збільшується тиск росіян від Вугледару до Куп’янська. Є близько 10 гарячих точок, де росіяни намагаються щодня штурмувати. Збільшилася кількість, географія штурмів та ширина фронтів, через які намагаються наступати росіяни.

“Це Вугледар, це Мар’їнка, це Авдіївка, це Бахмут, це Білогорівка підключилася нещодавно, Кремінна, само собою, Сватівський напрямок та Куп’янський напрямок. Ширина близько 200 кілометрів фронту. Плюс ширина наступу збільшилася на кожній точці – від 2-3 кілометрів до 10 кілометрів. Це, до речі, свідчить про те, що вони від тактики просування малими тактичними групами по 10-15 осіб через тактику ротних штурмових загонів, батальйонних, вже виходять на полкові рівні виконання завдань”, – пояснив Світан.

На його думку, з такою швидкістю і такою прогресією окупанти до кінця лютого вийдуть на пік можливостей.

“Я думаю, вони збільшать ще рази в два кількість наступальних дій, але не більше. Тобто пік буде припадати на кінець лютого, далі це все піде на спад, тому що основні частини вже зайдуть і вступлять у бій.

Виходячи з тих останніх боїв, які проходять протягом тижня, можна сказати, що і в районі Вугледара, і в районі Авдіївки, і в районі Кремінної, в районі Сватова, в районі Білогорівки, росіяни спробували масштабно наступати, і були відкинуті, були розбиті. На деяких позиціях наші війська повернули свої старі позиції, які були втрачені місяці тому, і зайшли на російські позиції. Наприклад, у районі тієї ж Білогорівки, у тій самій Авдіївці, і в тому ж Вугледарі.

Це такий реверсивно-негативний наступ у деяких місцях відбувся. Але розслаблятися не треба, це розвідка боєм, можна так говорити, спробували росіяни продавити. Наразі вони переформатуються, можливо будуть замінені деякі командири, може пройде певна ротація військ”, – зазначив військовий експерт.

За його даними, зайшло вже близько 350 тисяч росіян на понад 1000-км лінії фронту глибиною близько 100 кілометрів. За словами Світана, цієї щільності військ недостатньо для утримання фронту.

Нагадаємо, вперше 155-у бригаду доводилося доукомплектовувати після Ірпеня та Бучі. Вдруге – після того, як восени 2022 року бригада зазнала великих втрат у боях у районі Павлівки Донецької області. Військовослужбовці бригади та російські пропагандисти написали відкритий лист, звертаючись до Путіна, в якому стверджували, що за чотири дні втратили “близько 300 людей убитими, пораненими та зниклими безвісти” з вини командування.

Як повідомляв “Апостроф”, у мережі з’явилися фото та відео зруйнованого та оповитого димом Вугледара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *