Сейсмічна “епідемія”. Наслідки землетрусу в ТуреччиніСюжет

Сейсмічна  епідемія . Наслідки землетрусу в Туреччині

Будинки, що обрушилися в Хатаї, Туреччина

Вчорашній землетрус “посунув” Туреччину на три метри на південний захід і спричинив афтершоки (повторні поштовхи), які можуть не вщухати роками.

Вранці в понеділок на півдні Туреччини стався сильний землетрус, який забрав життя тисяч людей. Його поштовхи були відчутні навіть у Лівані, на Кіпрі, Греції, Ізраїлі.

Хоча землетруси в цій частині світу нерідкі, вчорашній вважається найсильнішим і найбільш смертоносним у Туреччині за останні десятиліття. Він вже викликав зсунення літосферних плит, і експерти прогнозують нові поштовхи по всьому світу.

Сейсмічно активна зона

Землетруси в Туреччині не рідкість. Країна знаходиться на перетині трьох тектонічних плит: Анатолійської, Аравійської та Африканської. Аравійська рухається на північ, через що Анатолійська плита, де знаходиться Туреччина, відтісняється на захід. Рух тектонічних плит створює тиск на зони розломів на їхніх межах. Саме раптовий викид цього тиску викликає землетруси та струси землі.

НАСА 

Чому землетрус був таким руйнівним?

За даними Геологічної служби США, землетрус у Туреччині магнітудою 7,8 був значно більшим, ніж ті, які відбувалися в цьому районі раніше. Тому під час учорашнього землетрусу звільнилася дуже велика кількість енергії.

Сучасні сейсмологи використовують шкалу моментної магнітуди, яка є кількістю енергії, що виділяється землетрусом (шкала Ріхтера застаріла, хоча іноді її помилково цитують у ЗМІ). Ця шкала нелінійна: кожен крок вгору є вивільненням енергії, яка в 32 рази більша за попередній. Це означає, що магнітуда 7,8 насправді вивільняє приблизно в шість тисяч разів більше енергії, ніж помірніші землетруси магнітудою 5, які зазвичай відбуваються в цьому регіоні.

“Ми схильні вважати, що енергія землетрусу виходить з епіцентру, але насправді вона пов’язана з рухом уздовж лінії розлому. Чим сильніший землетрус, тим більше зміщується лінія розлому”, – розповіла Дженні Дженкінс із Департаменту наук про Землю Даремського університету.

Сейсмолог Росс Штейн, генеральний директор компанії Temblor, що займається моделюванням катастроф, назвав ще дві причини, чому поштовхи 6 лютого були такими руйнівними. За його словами, вчорашній землетрус був пов’язаний із розривом розлому, який був відносно неглибоким – близько 18 кілометрів нижче поверхні Землі, що зробило рух поверхні інтенсивнішим. Друга причина – це досить довга ділянка поштовху – близько 400 кілометрів.

Зміщення Туреччини

Вчорашній землетрус викликав геологічний зсув, внаслідок якого літосферні плити зрушили на три метри, заявив професор Карло Дольоні, президент Італійського національного інституту геофізики та вулканології (INGV).

Дольоні повідомив, що землетрус стався на стику Східно-Анатолійської, Аравійської та Африканської плит.

“Це одна з найактивніших ліній розлому на Близькому Сході, поряд з лінією розлому Мертвого моря через Йорданію, Ізраїль, Ліван і Сирію, одна з яких відокремлює Аравійський півострів від Африки. Іншими словами: Туреччина, схоже, змістилася на південний захід щодо Аравійської плити”, – сказав він.

Професор додав, що ця триметрова зміна розташування на даний момент є лише оцінкою, точні дані можна буде надати після вивчення супутникових знімків. Дольоні також наголосив, що землетрус у Туреччині вважається надзвичайно сильним.

Нові поштовхи

Геологічна служба США вже зафіксувала понад сотню афтершоків у регіоні. А загалом за останню добу у світі сталося понад тисячу землетрусів, у тому числі 539 – магнітудою понад 3,0. Найпотужніший землетрус магнітудою 6,0 стався 6 лютого у турецькому місті Кахраманмараш. Останній поштовх магнітудою 4,2 станом на 13:30 7 лютого також зафіксовано у цьому районі.

Експерти очікують, що афтершоки та нові землетруси триватимуть ще якийсь час.

“Вся ця область, всі частини Землі повільно пристосовуватимуться, ламатимуться, розриватимуться і приходитимуть до нової рівноваги”, – повідомив Майкл Стеклер, геофізик з Колумбійського університету (США).

Італійський професор Дольоні взагалі допускає затяжну “сейсмічну епідемію”.

“Яка може тривати дні, можливо, місяці, якщо не роки, як це траплялося в деяких випадках у минулому. Передбачити неможливо, але поки накопичена енергія не буде вивільнена, явище не зупиниться”, – розповів він сайту Italy 24.

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *