Заяви Орбана – як керівництво Угорщини намагається допомогти Путіну

Очільник уряду Угорщини Віктор Орбан за останні кілька днів озвучив чергову порцію антиукраїнських заяв. На переговорах із президентом Азербайджану він сказав, що його країна межує з німецькомовними, а на сході – з росіянами, свідомо “забувши” про Україну. Він також порівняв Україну з Афганістаном, назвавши Україну нічийною землею. Також Орбан повторив помилкову тезу, що Путін “не може програти” і йтиме до кінця. Чому хитрощі путінських підлабузників так і не дали Кремлю жодного результату, читайте в матеріалі “Апострофа”.

Топографічний кретинізм

Щоб вкотре зробити приємно Кремлю, Віктор Орбан не цурається говорити відверті дурниці. Під час нещодавньої святкової вечері на честь азербайджанського президента Ільхама Алієва він видав таку заяву: “І не треба бути фізиком-ядерником, щоб побачити це одразу: Азербайджан межує з Іраном на півдні та з Росією на півночі; на заході від Угорщини живуть німецькомовні, а на сході – росіяни. Тому ми знаємо ситуацію і знаємо, як важко добре керувати життям нації за таких обставин“.

За кілька днів до цього він порівняв вторгнення РФ до України з війною в Афганістані, заявивши, що не вірить у перемогу нашої країни. Масовану підтримку ЗСУ західною зброєю він назвав небажаною, оскільки у разі переходу українців у наступ російською територією, відповідь Москви “буде настільки яскравою, що Заходу доведеться одягнути сонцезахисні окуляри”.

Не відстав від Орбана і глава МЗС країни Петер Сійярто. Після зустрічі з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу він засудив спалення Корану біля посольства Туреччини у Стокгольмі, “забувши” згадати, що організатори та ідейні натхненники акту вандалізму (зокрема, журналістом, який висвітлював дії вандалів, виявився Чанг Йоханнесік Фрік, який раніше працював у кремлівських пропагандистських ЗМІ Russia Today (RT) та Ruptly) мають відношення до РФ.

“Петер Сійярто, з одного боку, підлив масла у вогонь, в контексті акту вандалізму, а з іншого, начебто й залишився прихильником європейської спільності та єдності. Ну, ось чим не вуж на сковорідці? Але, водночас, Віктор Орбан заявив, що його країна на заході межує з німцями, а на сході з… росіянами. Здавалося б, топографічний кретинізм, але – ні, пряма участь глави європейської країни у російській інформаційній спецоперації “Україна – неіснуюча країна, її вигадав Ленін”, – зазначив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Підрив єдності Заходу

Останні півроку, коли провали Путіна в Україні стали очевидними навіть росіянам, Орбан майже щотижня генерує заяви, вигідні Кремлю та особисто бункерному диктатору. Щоб відмовити Брюссель від озброєння України, він перейшов на “останню лінію оборони”, почавши прокачувати ядерну тему. Днями угорський прем’єр заявив, що Путін нібито не може собі дозволити програти в Україні, оскільки у разі тотального провалу він втратить владу в РФ.

Читайте: Саміт Україна-ЄС: все, що потрібно знати про історичну подію

Віктор Орбан, фактично шантажуючи країни ЄС, блокує посилення санкцій проти Кремля та окремих одіозних персон на кшталт патріарха Кирила та одного з кремлівських “гаманців” Алішера Усманова. Щоразу європейським чиновникам доводиться розпочинати тривалі дискусії з Будапештом. У результаті Орбан і команда погоджуються, але з певними застереженнями на черговий санкційний пакет, але за умови, що Брюссель не скорочуватиме Будапешту фінансування і закриє очі на факти корупції в країні.

Стратегічний інтерес Кремля полягає в тому, щоб у ЄС була країна, влада якої виступає з проросійських позицій, намагається підірвати єдність Заходу щодо допомоги Україні, але при цьому вона не підпадає під санкції США та ЄС“, – каже “Апострофу” політичний експерт фонду “Демократичні ініціативи” Віктор Бурковський.

Саме навколо персони Віктора Орбана організовуються так звані прихильники “нейтралітету”, яких з головою вистачає і в сусідній Австрії.

Путіна цікавить, щоб “нейтральних” держав у ЄС було якнайбільше. Спочатку в маси проштовхується теза про необхідність “прагматизму і нейтралітету”. На наступному етапі громадськість переконують, що війна обходиться вкрай дорого для європейців, і що її слід якнайшвидше” закінчити за принципом “потрібно просто перестати стріляти”. Якщо європейські еліти таке проковтують, то “просто перестати стріляти” має і Україна, з усіма наслідками, що випливають для нашої країни“, – зазначив експерт.

Підрив України зсередини

Активність угорських популістів спрямована не лише на європейські столиці, а й на дестабілізацію України зсередини. Петер Сійярто днями продовжив “бомбити” європейську громадську думку антиукраїнськими інсинуаціями. До вже традиційних звинувачень в “утиску прав” угорців в Україні додалися претензії щодо нібито масової мобілізації українських угорців на Закарпатті.

Хвилю, яку підняли Орбан та Сійярто, активно підхопили містечкові політикани. Водночас, як зазначають спостерігачі, така відверта прокремлівська позиція уряду Орбана лише дратує угорських громадян нашої країни.

Знаходжуся зараз у Закарпатті, у Мукачевому, і особисто спостерігаю, що такі дії та заяви уряду Угорщини щодо російської агресії проти нашої країни вкрай негативно сприймаються українськими угорцями. Якщо до вторгнення тут ще були якісь сентименти щодо політики Орбана, то зараз їх стало помітно менше“, – розповідає “Апострофу” політичний експерт, голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Водночас він зазначає, що орбанівці намагаються дестабілізувати ситуацію, намагаючись дискредитувати мобілізаційні заходи та вручення повісток на Закарпатті.

Ми вже чули необґрунтовані заяви глави МЗС Угорщини Сійярто про те, що українських угорців нібито насильно мобілізують, а потім вони “масово гинуть” на фронті. По соціальних мережах серед мешканців Закарпаття швидко поширюються відомості про те, як людям роздають повістки, як поліцейські мало не викручують руки молодим чоловікам та про інші “жахи мобілізації”. Угорські популісти все це оперативно підхоплюють, а далі прикрашають із метою дискредитації нашої країни“, – додав Віталій Бала.

Мета маніпуляцій та провокацій офіційного Будапешта очевидна – припинити допомогу Заходу Україні зброю, налякавши європейські еліти можливою ядерною ескалацією з боку Москви. Слова Орбана про “яскраву відповідь” Кремлі США та ЄС – прямий натяк на використання зброї “судного дня”.

Угорські друзі Путіна намагаються давно, але поки що безуспішно розхитати ситуацію. Рішення передати Україні танки, а також перспективи здобуття далекобійних ракетних систем говорять, що страшилки Орбана мало кого лякають. А здатність ЄС обійтися без російського газу виставляє угорський “економічний прагматизм” на посміховисько.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *