Кредитори Одеського порту блокують зерновий коридор

Спроба кредиторів ArgentemCreekPartners (ACP) та Innovatus Capital Partners (Innovatus) заблокувати роботу зернового терміналу в Одеському порту створює загрозу роботі “зернового коридору”.

Про це заявили власники GNT Group Володимир Науменко та Сергій Гроза в інтерв’ю “Бізнес Цензору”.

“Акцентую увагу на тому, що GNTGroup і ми, як власники, готові погашати кредит будь-яким цивілізованим способом і перед ACP, і перед другим кредитором – InnovatusCapitalPartners (Innovatus)”, – наголосив Володимир Науменко.

За його словами, наразі відвантаження зернових в Одеському морському торговому порту з терміналу йде під контролем професіоналів GNT Group та забезпечує безперебійну роботу “зернового коридору”.

“Ні пан Паттон (регіональний керівник ACP), ні незаконно призначені ним за реєстрами в компанії українські юристи з нульовим досвідом роботи на логістичному ринку не здійснюють цю діяльність”, – проінформував Науменко.

Як стверджують власники, кредитори почали застосовувати примусове стягнення заборгованості з групи компаній лише тоді, коли термінал став цінним активом, а “їх мета – непрозорий перепродаж бізнесу третій стороні”.

Кредит в $75 млн в ACP був отриманий у 2019 році під заставу корпоративних прав компанії, вартість яких в рази перевищувала цей кредит. А в Innovatus – у 2021 на $20 млн під заставу подвійного покриття зерном та корпоративними правами. Через повномасштабне вторгнення рф їх погашення було ускладнено. Але з початком роботи “зернового коридору” з’явились можливості розрахунків по кредитах. Проте у кінці грудня кредитори, у розпал роботи “зернового коридору”, несподівано розпочали примусове стягнення боргів.

За словами Сергія Грози, за 6 місяців роботи зернового коридору через термінал GNTGroup в Одеському морському торговому порту було перевалено близько 1,5 млн тонн зернових, що “стало цікавим для хедж-фонду ACP чи, скоріше, третьої сторони – потенційного покупця”.

“Навіть у 2020 році вартість лише терміналу перевищувала суму кредиту більше ніж утричі. При тому, що на ринку була надмірна пропозиція перевалочних ємностей. Зараз чимало терміналів постраждали… Кредитори з Кайманових островів можуть заробити більше, навіть з урахуванням юридичних витрат, продавши непрозорим способом GNTGroup”, – вважає Володимир Науменко.

За словами Грози, деякі гравці ринку вказували, що їм від посередників надходили пропозиції розглянути покупку GNTGroup. Йшлося також про можливість продажу іноземним компаніям.

Як раніше повідомляли в GNT Group, для недопущення блокування роботи зернового терміналу компанія оскаржує в судах рішення реєстраторів та судів, ініційовані ACP. Власники групи вважають, що кредитори намагаються знецінити бізнес з наступним непрозорим перепродажем активів компанії зацікавленій третій стороні.

У січні 2023 року “Кернел” підписав угоду з кредиторами про реструктуризацію кредитів в $600 млн через російське вторгнення в Україну. У грудні 2022 “Укрзалізниця” отримала відстрочку виплат по євроблігаціям на $895 млн. Восени минулого року “Нібулон” домовився про аудит компанії та можливість подальшої реструктуризації боргів на $500 млн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *