Естонія вводить обмеження для кораблів Росії – Таллінн побоюється провокацій Кремля

Країни Балтії, намагаючись запобігти гібридним провокаціям Росії, можуть обмеження для кораблів країни-агресора.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа”.

З ініціативою про додаткові обмеження для кораблів РФ виступили в МЗС Естонії. Зокрема, дипломати пропонують запровадити режим так званої прибережної “прилеглої зони” у Фінській затоці.

Подібні обмеження, як вважають у МЗС Естонії, дозволять обмежити доступ до затоки російським судам. Уряд країни Балтії вже доручив профільним міністерствам виробити позицію, як саме має функціонувати ця прилегла зона.

Читайте також: Побутовий імперіалізм: кому наступному чекати на вторгнення Росії

Фахівці не виключають, що Естонія, а також Литва та Латвія можуть стати об’єктами російських гібридних операцій через наявність спільного кордону та військової допомоги, які країни Балтії активно надають Україні.

Імовірно, подібна ініціатива дозволить естонській службі берегової охорони та іншим профільним відомствам застосовувати свої закони та затримувати порушників у більш віддаленій морській зоні. Юрист-міжнародник Борис Бабін у спілкуванні з “Апострофом” зазначив, що запровадження подібних обмежень ще не означає блокаду російських портів Балтики.

“Встановлення режиму прилеглої зони, як і територіального моря, є компетенцією прибережної країни згідно з Конвенцією ООН 1982 року. Такий режим не виключає іноземного судноплавства в цих водах, але він дає прибережній державі більше прав на контроль за тим, що відбувається. Наприклад, розширюється перелік підстав, яким влада берегової країни може зупинити та перевірити транзитне торгове судно, а також боротися з контрабандою та всілякими провокаційними та диверсійними діями з “мирних суден”, – пояснив Бабін у спілкуванні з журналістами.

За словами експерта-міжнародника, Україна у 2018 році ухвалила подібний закон після кількох провокацій Росії у Чорному морі та прилеглих до окупованого Криму вод.

Читайте повністю версію матеріалу “Апострофа”: Холодний балтійський вітер: Путін узяв на приціл ще одну країну

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *