Удар по Ірану – чому це сигнал Росії та Білорусі

У ніч на неділю, 29 січня, на великих підприємствах у різних районах Ірану пролунали вибухи, внаслідок яких сталися пожежі. За попередньою інформацією, об’єкти в Ірані атакували американські або ізраїльські безпілотники, але офіційно це не підтверджено. Також сталася атака на завод Міноборони Ірану з виробництва дронів-камікадзе Shahed 131/136. Яке значення це має для України, читайте у колонці військового експерта, полковника ЗСУ у запасі Романа Світана для “Апострофа”.

Ізраїльське керівництво підтвердило факт початку операції проти Ірану. Прем’єр Біньямін Нетаньяху заявив про атаки на об’єкти, пов’язані з терористичними організаціями, але варто мати на увазі, що такою, наприклад, ізраїльтяни вважають Корпус вартових ісламської революції і не лише.

По факту маємо таке: деякі добрі люди з Ізраїлю атакували військові об’єкти, включаючи підприємства іранського ПВК, дронами-камікадзе. За попередніми даними, об’єкти в Ірані атакували американські або ізраїльські безпілотники. Поки що такі твердження офіційно не підтверджені.

Зі свого боку можуть сказати, що невідомі поки що добрі люди могли атакувати іранські військові об’єкти виключно з використанням ізраїльських безпілотників. ВПК Ізраїлю славиться виробництвом таких недорогих літальних апаратів. Залучати ще й американські БПЛА їм необов’язково.

Ми спостерігаємо початок військового розгрому Ірану у повітрі. Враховуючи тактику сучасної технологічної війни, ми спостерігаємо перший етап військової операції – удари безпілотниками по критичній військовій інфраструктурі, що включає заводи з виробництва озброєнь та боєприпасів, а також по складах. Протягом доби атакуюча сторона оцінить рівень пошкоджень і ухвалить рішення провести чергову атаку дронами або перейти до наступної фази.

Читайте: Вони самі себе бомбардують: меми та фотожаби на удари по Ірану

Друга фаза, за логікою “п’єси”, повинна включати ракетний удар по системах ППО з метою знезброювання противника. У разі успіху ізраїльтяни можуть перейти до третьої фази – авіаційних ударів із застосуванням ракет “повітря-земля”. У разі успіху, повторюся, Іран чекає на військовий розгром з повітря.

Незважаючи на те, що Ізраїль вирішує в Ірані власні завдання, нам в Україні саме такий розвиток подій є вкрай вигідним. Керівництво Ізраїлю критикують за “обережну” політику щодо нашої країни та відмову давати озброєння, але відомо, що “ворог мого ворога – мій друг”. Зараз деякі добрі ізраїльські люди “множать на нуль” іранські військові об’єкти та підприємства, які працюють проти нас.

Вибухи були підтверджені на оборонному підприємстві в Ісфахані, у місті Хой (провінція Західний Азербайджан), на нафтохімічному заводі в Азершехрі (Східний Азербайджан), у Кереджі (провінція Альборз), авіабазі Носі в Хамадані.

Саме біля Ісфахану знаходиться підприємство Shahed Aviation Industries, яке виробляє відомі на весь світ “мопеди” Shahed 131/136, якими росіяни атакують наші міста.

Якщо дивитися на ситуацію ширше, то антиукраїнській коаліції у вигляді “банди чотирьох” – РФ, Іран, Білорусь та КНДР – завдано потужного військово-політичного удару. Іранські ППО, які часто-густо складаються з російських систем минулого століття, знову виявилися безсилими проти ізраїльських безпілотників. Їм, як і свого часу в Сирії, завадила “кривизна земної поверхні” та технічні характеристики ізраїльських дронів, здатних “пірнути” по радарах іранських (читай російських) систем ППО.

Мінський диктатор Лукашенко, якщо він ще остаточно не втратив зв’язку з реальністю, має зробити для себе висновки, наскільки небезпечно розміщувати на своїй території російські військові об’єкти, які будь-якої миті можуть бути атаковані недорогими безпілотниками, проти яких російські ППО безсилі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *