Крадуть “перемогу”. Конфлікт Вагнера та МіноборониСюжет

Крадуть  перемогу . Конфлікт Вагнера та Міноборони

Фото: Getty Images
Засновник ПВК Вагнер Євген Пригожин

У Шойгу наказали пропагандистам ігнорувати ватажка “вагнерівців”, на що Пригожин назвав Міноборони “небезпечним противником”.

Конфлікт ватажка ПВК Вагнера Євгена Пригожина з керівництвом російського Міноборони фактично перейшов у відкриту фазу. Оборонне відомство РФ останнім часом ігнорує “вагнерівців” у своїх щоденних зведеннях, на це Пригожин сьогодні заявив про “внутрішньовидову боротьбу і крадіжку його перемог”.

Докладніше про конфлікт між власником приватної військової компанії та командуванням російської армії читайте у сюжеті Корреспондент.net.

Ігнор Пригожина

На тлі важких боїв у Соледарі Міноборони РФ поширює багато фейків про ситуацію у місті. Примітно, що в офіційних повідомленнях чиновники не згадують про роль ПВК Вагнер. Натомість заявляється, що нібито “захоплення” Соледара стало можливим завдяки підрозділам ВДВ, які “зробили прихований маневр” і “блокували місто з півночі і півдня”.

Також у РФ розхвалили штурмову та армійську авіацію, ракетні війська та артилерію російської армії, які нібито теж важко працювали для окупації міста.

Зазначимо, що ЗСУ тоді спростували інформацію про захоплення Соледара.

Російські, західні та українські ЗМІ неодноразово писали, що місто намагаються захопити “вагнерівці”, але й саме Пригожин це підтверджувало.

На думку міністра оборони України Олексія Резнікова, найманців Вагнера цікавить не просто захоплення Соледара, вони намагатимуться “заробляти гроші на крові”, адже там розташовані найбільші в Європі соляні шахти. Крім того, ватажку ПВК “потрібно надати якісь докази, щоб заявити, що вони кращі за регулярні збройні сили Російської Федерації”.

Присвоєння “перемог”

Спочатку Пригожин відмовлявся коментувати відсутність згадок його військової компанії у зведеннях міноборони РФ щодо захоплення Соледара.

“На ці питання, безумовно, відповіді будуть потрібні, але не зараз. Човен і так гойдається”, – публікувала його слова прес-служба.

Але сьогодні куратор ЧВК все ж таки не втримався і заявив, що у його угруповання “постійно намагаються вкрасти перемогу” і дав зрозуміти, що вважає своїх недругів усередині Росії небезпечнішим противником, ніж американців.

“Мене не дуже турбують дії США, оскільки, безумовно, це серйозний супротивник, але в даний момент не ключовий. Значну шкоду ПВК Вагнер може завдати наша внутрішньовидова боротьба, корупція, бюрократія та чиновники, які хочуть залишитися на своїх місцях. Це серйозніша загроза. Наприклад, останнім часом у засобах масової інформації ведеться активна робота з того, щоб заборонити словосполучення “ЧВК Вагнер“, не вимовляти його вголос і всіляко уникати, як чорт ладана. У ЧВК Вагнер постійно намагаються вкрасти перемогу і розповідають про присутність незрозуміло кого, аби принизити їхні заслуги”, – заявив Пригожин.

Нова методика

Головне управління розвідки Міноборони України також підтверджує, що Сергій Шойгу зробив нові методички для пропагандистів: наказано повністю ігнорувати Пригожина.

За даними розвідки, “рекомендації” містять 11 пунктів, серед яких є “відмова від згадки ПВК Вагнер у позитивному контексті, потрібно наголошувати на надмірних людських втратах і безглуздих атаках ПВК”.

При цьому російським пропагандистам треба говорити про “видатну роль” глави військового відомства РФ Шойгу і нового командувача війни Валерія Герасимова.

“Загалом документ свідчить про кардинальну зміну акцентів щодо висвітлення перебігу подій у війні проти України, а також загострення політичної боротьби всередині країни-агресора”, – заявили в ГУР.

Зазначимо, що на тлі конфлікту Пригожина з керівництвом Міноборони РФ поки що заяви всіх російських сторін про захоплення Соледара виявлялися фейками.

 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *