Зустріч Лубінця та Москалькової у Туреччині – коли відбудеться – озвучено дату

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що зустрінеться з російською колегою Тетяною Москальковою за кілька днів у Туреччині. Головне питання, яке підійматиметься під час зустрічі – повернення українських захисників та захисниць з російського полону.

Про це він повідомив у національному телемарафоні “UAРазом”.

Читайте також: Новорічний обмін: в Україну повернулися 140 військовополонених

Ця зустріч відбудеться за кілька днів на території Туреччини, і основне питання, яке ми порушуватимемо – це питання повернення наших героїв та героїнь. Окремо хочемо порушити питання щодо повернення цивільних заручників, яких РФ масово затримала на тимчасово окупованій території України і не відпускає їх додому”, – зазначив український омбудсмен.

Водночас Лубінець не знає з чим російська сторона приїде та як поводитиметься, але попередньо вже є позитивні сигнали, що росіяни готові для розгляду цього важливого питання.

“Знову ж таки, у нас напрацьовано безліч варіантів. Я про них публічно не можу сказати”, – уточнив Уповноважений ВР з прав людини.

За його словами, термін “обмін” не можна застосовувати для цивільних громадян України, а тільки щодо військовополонених, яких міняють на базі Женевських конвенцій. Цивільних Росія зобов’язана відпустити, відповідно до міжнародного гуманітарного права.

Нагадаємо, український блогер та журналіст Володимир Золкін розповів, як обмінюють полонених.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *