Розкол в армії РФ. Конфлікт Пригожина і ШойгуСюжет

Розкол в армії РФ. Конфлікт Пригожина і Шойгу

Шойгу нібито на позиціях армії РФ в Україні

Тупикова ситуація для російської армії під Бахмутом посварила засновника ПВК Вагнера та Міноборони РФ.

Найманці ПВК Вагнера виступили із образливим зверненням на адресу глави російського Генштабу Валерія Герасимова. Причина невдоволення – погане забезпечення підрозділів, які беруть участь у штурмі українського Бахмута. Засновник ПВК Євген Пригожин підтримав своїх бійців та підтвердив боєприпасний голод.

У публічний конфлікт між різними російськими силовими структурами вже втрутився міністр оборони РФ Сергій Шойгу та відправив на Донбас свою ЧВК.

Про подробиці розколу в російській армії читайте у сюжеті Корреспондент.net.

Образливе відео

“Начальнику Генерального штабу! Ти п*дор і чорт єб*ний! У нас немає снарядів, там хлопці гинуть за нас, а ми тут сидимо, не допомагаємо”, – так двоє бійців Вагнера на відео звернулися до Герасимова.

Вони емоційно поскаржилися на відсутність снарядів і знову висловилися адресату послання: “Ми тут під Бахмутом проти всієї української армії воюємо, де ти? Допоможи нам нарешті! Назвати тебе нічим, крім одного слова – це п*дор! Коли пацани гинуть, де ви всі?”

Ролик із таким зверненням до начальника Генштабу РФ почав розходитися у пов’язаних із ПВК Вагнера Telegram-каналах 26 грудня. Російські воїнкори після публікації почали згладжувати ситуацію і писати, що йдеться про провокацію з боку “українських націоналістів” або “вкидання ЦІПСО”.

Не поспішав підтверджувати справжність відео і сам Пригожин. За кілька годин після публікації він повідомив: “Я добре володію обстановкою і не вважаю за необхідне коментувати для ЗМІ цю інформацію”.

Але ближче до вечора 26 грудня Пригожин спростував версії, згідно з якими за записом ролика можуть стояти українці та опублікував у зв’язаних з ним каналах наступне голосове повідомлення: “Спеціально щоб відповісти на ваше запитання, заїхав до хлопців у землянки. Ви бачили зараз когось із українських націоналістів? І я не бачив. Наше головне завдання і їх теж – йти і брати Бахмут. І я думаю, що взяття Бахмута давно не за горами. А щодо проблем, які, на жаль, виникають на кожному кроці, сподіваюся, що ми їх вирішимо. Будемо вирішувати. І змусимо вирішити. Націоналістів на тому гучному відео немає”.

ПВК Шойгу на Донбасі

28 грудня стало відомо, що Шойгу відправив в Україну афілійовану з ним приватну військову кампанію Патріот. Найманці цієї ПВК, які конкурують із “вагнерівцями”, були помічені поблизу населеного пункту Степове під Вугледаром.

За словами спікера Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого, там же знаходяться і підрозділи Пригожина, але обидві ці ПВК діють на “різних театрах воєнних дій і не взаємодіють один з одним”. Черевий повідомив, що ворог стягує на цей напрямок всі боєздатні сили, “щоб досягти хоч якогось результату”.

Коментуючи конфлікт між “вагнерівцями” та Шойгу, Череватий назвав їх “конкурентами”.

Союз проти Міноборони

Українська розвідка має дані про те, що в Росії створено певний союз між Пригожиним та командувачем російського угрупування військ в Україні Сергієм Суровікіним для конкуренції з Шойгу. Таке об’єднання спричинило передачу важкого озброєння від регулярної російської армії до “вагнерівців”. Про це заявив глава української військової розвідки Кирило Буданов у розмові з The New York Times.

Безперервні спроби найманців ПВК Вагнера захопити Бахмут є наслідком цього союзу. Таким чином вони хочуть продемонструвати, що здатні досягти успіху там, де це не змогли зробити регулярні війська, розповів Буданов.

Шантаж снарядами

Колишній співробітник СБУ та експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак розповів, що Пригожин отримав вказівку щодо створення ПВК Вагнера від Путіна, хоча не хотів цим займатися.

“Вагнером” він не хотів займатися – йому нав’язали. Хто нав’язав? Брати Ковальчуки – це брати, найбільш наближені до Володимира Путіна. Можливо, ще більше, ніж брати Роттенберги, які будували Кримський міст і з Путіним свого часу ходили на дзюдо” , – розповів Ступак в ефірі 24 каналу.

За його словами, Пригожин зараз має захист братів Ковальчуків. Адже через санкцію Путіна вони довірили йому керувати приватною армією.

“Він просить людей, йому дають зеків, просить техніку – дають танки. Це дозволило йому розправити плечі. Тоді він і почав критикувати спочатку Шойгу, а потім губернатора Санкт-Петербурга Беглова”, – згадав екс-співробітник СБУ.

Отже, пояснює він, Пригожин має зараз важливі важелі впливу. Втім, ця критика, зокрема щодо Шойгу, починає працювати проти нього самого.

“Тому російська армія перестає давати їм снаряди. Вони дають, але починаються проблеми із постачанням. Таким чином, російська армія намагається підірвати основу бази Пригожина”, – заявив Ступак.

А Міністерство оборони Росії розраховує, що таким чином Пригожин якнайшвидше закопає сам себе в цій війні і втратить довіру Михайла Ковальчука, отже, і весь свій вплив.

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *