Громадяни Азербайджану зібрали донати на генератори для України

Баку впевнено виходить на лідерські позиції щодо гуманітарної допомоги в рамках відновлення енергосистеми України після ракетних ударів з боку рф.

Гуманітарні місії Азербайджану знаходять відгук не лише в уряді цієї держави, а й серед населення, повідомляє Прямий.

Прості громадяни Азербайджану активно долучаються до допомоги і поставок генераторів до України. Яскравим прикладом стали підписники азербайджанського Telegram-каналу AZfront з трьох міст – Баку, Сумгаїт та Гянджа. Вони зібрали 40 тисяч доларів донатів і придбали 15 потужних генераторів. Їх передали до населених пунктів на Харківщині, постраждалих від російської агресії.

Як зазначає старший політичний аналітик “Democracy House” Анатолій Октисюк, урядова допомога Азербайджану подекуди перевищує об’єми допомоги деяких масштабних міжнародних організацій. З початку російського вторгнення уряд Азербайджану надав для України понад тисячу тонн медикаментів, медичного обладнання та гуманітарної допомоги, загальною сумою майже 17 млн доларів, а крім того, ще 122 потужних генератори та 45 трансформаторів. Також офіційний Баку за державні кошти допомагає відбудовувати 12-ту школу у місті Ірпінь на Київщині. І ще 58 українських дітей отримали реабілітацію у санаторіях та реабілітаційних центрах міст Баку та Габала.

Азербайджан з розумінням ставиться до проблем в подоланні Україною енергетичної кризи, бо сам довгий час потерпає від сепаратистів, підбурюваних російською владою.

“Це дуже важливі кроки, які свідчать про солідарність уряду Азербайджану, уряду України, та обох народів. Війна виявляє, хто справжній союзник. І ця війна показала, що в Україні є доволі сильний партнер та сильний друг, це Азербайджан. Він ніколи не кидає Київ у біді. Азербайджан – один із ключових союзників України на Кавказі”, – наголосив Анатолій Октисюк.

Експерт нагадав, що Азербайджан, як і Україна, теж став жертвою агресії, бо навіть після другої Карабаської війни, що відбулась два роки тому, Вірменія надалі контролює третину Карабаху. Наразі Вірменія входить до ОДКБ і не підтримувала на голосуваннях в ООН територіальну цілісність України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *