ОП і Міненерго можуть віддати УРМ представнику російського олігарха

Новостворене державне АТ “Українські розподільні мережі” (УРМ) може очолити менеджер зі структури російського олігарха Костянтина Григоришина, якому належать п’ять українських обленерго.

Про це повідомляєDelo.ua.

За даними видання, йдеться про Михайла Ільницького — чинного директора “Чернігівобленерго”, яке належить російському олігарху Григоришину. Цього кандидата можуть лобіювати заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма і міністр енергетики Герман Галущенко, бо саме вони курують за даними ЗМІ питання функціонування УРМ.

Державна компанія УРМ була створена 29 листопада 2022 як єдиний оператор державних і націоналізованих у російських власників обленерго. В перспективі до управління УРМ мають увійти енергоактиви російських бенефіціарів — самого Григоришина, компаній VS Energy і “Энергетический стандарт”. Загалом УРМ може сконцентрувати до 60% енергоринку і відповідатиме за роботи обленерго, призначення менеджменту, стабілізаційні відключення, ремонти, закупки тощо.

“Замість того, аби позбавити його (Григоришина) впливу на енергоринок, Офіс президента, схоже, нарощує його. Адже керувати державними і націоналізованими в росіян обленерго, і в самого Костянтина Григоришина, буде менеджер цього самого Григоришина – Ільницький”, — йдеться в матеріалі.

До призначення заступником голови ОПУ Ростислав Шурма був членом Партії регіонів і в 2019 балотувався в народні депутати від проросійської партії “Опозиційний блок”. Своєю чергою”Галущенко прийшов в енергетику з людьми Андрія Деркача”, що був завербований російською розвідкою у 2014 році. Мін’юст США оприлюднив звинувачення проти цього екснардепа за 7 пунктами, зокрема у сприянні втручанню РФ у президентські вибори у США.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *