Сейм Литви ухвалив “закон про десовєтизацію”

Сейм Литви ухвалив  закон про десовєтизацію

Фото: Unsplash
Литва забороняє пропаганду тоталітарних та авторитарних режимів

Визнанням об’єктів пропагандистськими займатиметься Литовський центр досліджень геноциду та опору, а також представники муніципальної влади.

Сейм Литви у вівторок проголосував за так званий закон про десовєтизацію. У країні заборонять пропаганду тоталітарних та авторитарних режимів, на вулицях не можна буде розміщувати символи радянської та нацистської окупацій Литви. Про це у вівторок, 13 грудня, повідомляє LRT.
 
Закон, за який проголосували 103 члени Сейму, буде підписано президентом Литви найближчим часом.
 
“Закон створює правову основу для вилучення із громадських місць символів тоталітаризму та авторитаризму, таких як пам’ятники, меморіальні об’єкти, назви вулиць, площ та інших громадських об’єктів”, – йдеться у повідомленні.
 
З громадських місць Литви приберуть пам’ятники та меморіальні об’єкти, що нагадують про СРСР чи нацистську Німеччину. Крім того, закон передбачає перейменування вулиць, площ та інших об’єктів.
 
Розміщення символів військової агресії, а також символіки пов’язаної з радянською окупацією Литви у 1940-1941 та 1944-1990 роках та нацистською окупацією у 1939-1944 роках переслідуватиметься законом.
 
Винятком стануть музеї, архіви, бібліотеки та інші місця, призначені для інформування громадян про історичні події, в тому числі діяльність тоталітарних та авторитарних урядів.
 
Литовський центр досліджень геноциду та опору або муніципальна влада зможе визнавати громадські об’єкти, що пропагують тоталітарні чи авторитарні режими та їх ідеології. 
 
Нагадаємо, влада Вільнюса закінчила демонтаж найбільшого в країні меморіалу радянським воїнам, розташованим на Антакальському цвинтарі. 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *