Керівник ОГКХ розповів про гранти США у видобування титану в Україні

Будівництво нових виробничих потужностей із виробництва титану в Україні може бути профінансовано урядом США.

Про це розповів в.о. голови правління ОГХК Владислав Іткін в інтерв’ю УНІАН.

За інформацією керівника ОГХК, адміністрація Дж. Байдена зараз розглядає фінансування біля дюжини закордонних проектів із видобутку та переробки корисних копалин, таких як титан, для вирішення проблем із постачанням сировини в США. Видобування нікелю у Бразилії вже фінансується по такій програмі. До того ж вже другий рік поспіль до законопроекту про оборонні видатки США вносяться пункти про посилення американо-українського співробітництва у титановій галузі, аби позбутися імпортної залежності від рф і Китаю. У США є власні виробники титанової руди, однак цих можливостей недостатньо для покриття існуючих потреб, які постійно зростають. США вимушені не лише імпортувати велику кількість руди та титанової губки, але й диверсифікувати поставки та шукати заміну постачальникам з Китаю та росії, протистояння з якими загострюється.

За даними Геологічної служби США, минулого року український ільменіт становив приблизно 5% світового виробництва, руди, яка використовується для виробництва титану. Україна з її ресурсами і потенціалом може стати замість росії “промисловим тилом” західного світу. Із початком війни весь світ відчув провідну роль України в глобальній продовольчій безпеці. Те ж саме відбувається з титановою сировиною і буде відбуватися ще по багатьох інших позиціях: насамперед, у видобуванні рідкоземельних металів.

“У якій формі може бути закріплене це стратегічне партнерство – вирішувати президентам і урядам наших країн. Але в тому, що в Україні з’являться потужні американські титанові інвестиції, сучасні технології та принципово нові виробництва – в цьому в мене немає ніяких сумнівів”, – цитує В.Іткіна УНІАН.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *