Євросоюз може знизити підтримку України через тиск на мера Чернігова

Відсторонення мера Чернігова Владислава Атрошенка від посади мера судовим рішенням нагадує дріб’язкову помсту через давній конфлікт з Банковою. Це може стати прецедентом, який висітиме дамокловим мечем над іншими незручними мерами і може зіпсувати відносини України з європейськими партнерами, які мислять дотриманням правил, процедур і норм.

Про це йдеться у статті “Усунення мера Чернігова Атрошенка: Як влада зробила подарунок євроскептикам” політичного оглядача Юрія Васильченка на сайті Depo.ua.

У матеріалі розповідається про конфлікт Банкової з мером Чернігова. І робиться висновок, що рішення суду нагадує помсту.

“Усунення Атрошенка у подібний спосіб нагадує помсту. Причому – дріб’язкову. У подібний спосіб обраного мера відсторонювати не можна. Тільки якщо є обвинувачувальний вирок суду, або недовіру висловив депутатський корпус міськради. Та й то другий варіант не дає гарантії втрати повноважень. У нас часто мерів відсторонювали, але ті поверталися у кабінети за судовим приписом. Не беремося виправдовувати голову міста за історію з автомобілями, у нас нещодавно була куди гучніша, з Кирилом Тимошенком”, – йдеться у публікації.

Автор вважає, що описаний випадок свідчить, що “навіть війна не вилікувала представників української влади від злопам’ятності і мстивості”.

“В липні Атрошенка не випустили на конференцію до швейцарського Лугано. Він обурився. На це Кирило Тимошенко відповів дописом: мери, які “обурюються, що їх не випускають за кордон”, мають зрозуміти сигнал. Тим самим непрямо підтвердив, що заборону випускати Атрошенка за кордон спустили прикордонникам згори. Рішення Яворівського суду про усунення Атрошенка з посади на рік створює нагоду для призначення тимчасової військової адміністрації у Чернігові. Це може стати прецедентом, який висітиме дамокловим мечем над іншими незручними мерами”, – наголошує видання.

Зрештою ця ситуація може призвести до погіршення ставлення до України з боку європейських партнерів.

“Розголос швидко дійде до високих коридорів в Європі. Там дуже пильно відслідковують помилки української влади після отримання Києвом статусу кандидата в члени цього об’єднання. Євроскептиків в ЄС вистачає, а історія з Атрошенком буде зручною темою для критики. Таке враження, що люди, які можуть стояти за усуненням мера Чернігова, дивляться лише на стіл і не бачать, що за його краями. Мислять дрібно. А в ЄС мислять дотриманням правил, процедур і норм. Ну, показали власну значимість, покарали мера, а далі будете доводити європейцям, що це не порушує ратифікованих документів, серед яких і Хартія про місцеве самоврядування, і закони, які стосуються децентралізації? Не кажучи вже про давнє, але непорушне для сучасних європейців Магдебурзьке право”, – йдеться у публікації.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *