Дипломати з оточення Петра Порошенка отримали Station Europe у Брюсселі

Українська дипломатична спільнота отримала новий переговорний майданчик у Брюсселі для донесення позицій України стосовно співпраці з Європейським Союзом і NATO. Йдеться про приміщення Station Europe у Європейському кварталі Брюсселя, яке змогли отримати в своє користування українські дипломати.

Про це повідомив “Прямий” з посиланням на кілька бельгійських ЗМІ.

Як зокрема зазначило Radio 1 з посиланням на Федеральну державну службу юстиції країни, віднедавна приміщення Station Europe, що перебувало в підпорядкуванні Європарламенту, передано Українському громадському хабу (громадська організація Ukrainian Civil Society Hub – UCSH). ГО було офіційно зареєстровано восени 2022 за адресою Station Europe, Rue de Trèves 3, Ixelles, Brussels. Відповідні відомості містяться у відкритому реєстрі Федеральної державної служби юстиції Бельгії.Відтоді Представництво України при ЄС все частіше фігурує в ЗМІ як господар приміщення. Керівник Представництва України при ЄС Всеволод Ченцов є постійним хедлайнером важливих подій, що відбуваються на території Station Europe.

Засновницями Українського громадського хабу є українські дипломатки Наталя Мельник та Ірина Толкачова. Також у реєстраційних документах UCSH значиться громадянин Болгарії Явор Петров, що є топменеджером International Armored Group (компанії, яка є одним із найбільших торговців зброєю в світі).Федеральний реєстр містить номери диппаспортів пані Мельник і пані Толкачової, їхні адреси в Брюсселі, адресу пана Петрова. Той факт, що громадську організацію заснували дипломати з дійсними службовими паспортами, є доказом підпорядкованості процедури завданням українського МЗС, вважають бельгійські джерела. Це підтверджують і в МЗС Україні.

Бельгійські ЗМІ вважають, що за посиленням української переговорної позиції в Брюсселі стоїть експрезидент Петро Порошенко, за каденції якого зазначені дипломати обіймали високі посади: Наталя Мельник перебувала на посаді першого секретаря Місії України при НАТО, а чоловік Ірини Толкачової Георгій Толкачов був виконувачем обов’язків голови Місії. Всеволод Ченцов був послом України в Нідерландах, грав ключову роль в процесі MH17.

Бельгійські джерела вважають, що, враховуючи досвід співпраці пані Мельник з НАТО, можна припустити, що її роль полягає у посиленні переговорної позиції України у спілкуванні з Альянсом. ЗМІ зазначають, що Наталя Мельник відома різкими висловлюваннями на адресу європейських політиків, які затягують процес військової допомоги Україні.

Наразі в Україні існує внутрішньополітичне лобі, близьке до Петра Порошенка, яке вважає, що переговори про постачання зброї в Україну могли б бути більш ефективними.

“Високою є ймовірність створення додаткового каналу переговорів між Україною та офіційним Брюсселем, ключову роль у цьому процесі якого відіграватимуть наближені до Петра Порошенка дипломати. І цілком можна припустити, що їхні зусилля будуть зосереджені на питаннях посилення військової допомоги Україні”, – вважають бельгійські джерела.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *