У США виник розкол через допомогу Україні – ЗМІ

У США виник розкол через допомогу Україні - ЗМІ

Конгрес може скоротити допомогу Україні

У Республіканській партії, яка з великою ймовірністю отримає контроль над нижньою палатою Конгресу США, утворилися два табори у питанні надання допомоги Україні.

У Республіканській партії США, за кілька тижнів до листопада, після яких партія може отримати контроль над Палатою представників, є розбіжності щодо того, як довго слід надавати американську допомогу Україні. Про це у середу, 19 жовтня, повідомляє POLITICO з посиланням на слова представника Ради національної безпеки США.

Лідер меншості Кевін Маккарті – ймовірний спікер Палати представників від Республіканської партії наступного року – попередив цього тижня, що він скоротить фінансування США для боротьби України проти Росії. Це був не перший сигнал для адміністрації Байдена про те, що республіканські законодавці обережно ставляться до тривалої фінансової підтримки Києва.

При цьому, для багатьох у Конгресі, включаючи деяких республіканців, коментарі Маккарті лише посилили нагальну необхідність прийняття пакету допомоги Україні у грудні, перш ніж республіканець, ймовірно, візьме кермо влади в Палаті представників.

Помічники Байдена вважають, що Маккарті залишить можливість допомоги для України відкритою, принаймні на деякий час, хоча може наполягати на менших обсягах допомоги. Вони також прогнозують внутрішній тиск з боку республіканців, таких як Браян Фітцпатрік та Мітч Макконнелл, щоб продовжити виділення грошей. Їхнє сподівання полягає в тому, що якщо гроші припиняться, Україна постраждає, а Росія вийде переможцем, то це завдасть політичного удару по Республіканській партії. Є деякі ознаки того, що на цьому фронті Білий дім може мати союзників у Конгресі, який очолює Республіканська партія, або, принаймні, доброзичливців. Фіцпатрік, зокрема, прямо спростував коментарі Маккарті, що допомога США не має бути “порожнім чеком”.

Зараз зрозуміло, що республіканці дедалі більше поділяються між табором Маккарті, який сумнівається у наданні нових багатомільярдних допомог, оскільки економіка США рухається до рецесії, та табором Макконнелла, який залишається прихильником додаткової допомоги.

POLITICO пише, що республіканці та демократи загалом хочуть бачити додатковий нагляд та підзвітність, коли йдеться про зброю та обладнання, які США надсилають в Україну. Вони також хочуть, щоб європейські країни мали велику підтримку, аби США не несли весь тягар.

Білий дім не робив попередження українському уряду про можливість припинення допомоги, якщо республіканці візьмуть під контроль хоч одну палату Конгресу. Але помічники Білого дому заявили, що Київ добре ознайомлений з такою ймовірністю.

Крім того, Білий дім поки що публічно не дав зрозуміти, що останні сигнали Республіканської партії змінюють його плани щодо “законодавчого спринту”, що може стати останнім шансом закласти велику допомогу Україні в законопроект про державні витрати, який має бути обов’язково прийнятий.

Ухвалений наприкінці вересня законопроект про тимчасове державне фінансування включав 12 мільярдів доларів для України. Цей законопроект дозволить фінансувати уряд до 16 грудня та дасть учасникам переговорів більше часу, щоб домовитися про державні витрати на 2023 фінансовий рік. Законодавці очікували, що їм не потрібно розглядати додаткову допомогу Україні до початку 2023 року.

Деякі демократи кажуть, що грудень може бути надто раннім часом для Києва, щоб знати, які типи зброї та іншого обладнання будуть потрібні для ведення бойових дій взимку. За словами сенатора Кріса Мерфі, може статися так, що адміністрація не матиме іншого вибору, окрім як попросити більше грошей у грудні, але “це може бути не найкращий час для України. Це абсолютно новий світ, в якому республіканці відкрито заявляють, що вони готуються віддати Україну Путіну.

Раніше у Білому домі заявили, що США продовжать підтримувати Україну і після виборів до Конгресу.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *