Рамшайн – що сказали представники НАТО, США, Німеччини, Нідерландів та України

12 жовтня відбулось шосте засідання Контактної групи з питань оборони України у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

“Апостроф” публікує ключові заяви учасників та всі подробиці сьогоднішньої зустрічі.

Заяви Міноборони США та НАТО

Зокрема, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед початком зустрічі заявив, що надання додаткової протиповітряної оборони Україні стане “головним пріоритетом” на зустрічі.

“Україні потрібні різні види протиповітряної оборони, малої дальності, системи протиповітряної оборони, щоб збивати балістичні ракети, крилаті ракети, безпілотники, різні системи для різних завдань. Україна є великою країною. Тому нам потрібно збільшити масштаби допомоги, щоб допомогти Україні захистити ще більше міст і більше території від страшних нападів Росії на громадянське населення”, – наголосив він.

Читайте також: ЗСУ отримають 16 гаубиць Zuzana-2 від 4-х країн Європи: озвучено значну суму

Голова Пентагону США Ллойд Остін відзначив успіхи Збройних сил України, які за допомогою зброї, отриманої від Заходу, змінили динаміку війни проти Росії.

“Путін припускав, що він може швидко завоювати Україну, заїхати до Києва, що Україна не здатна на контрнаступ після повернення окупованих територій у Харківській області, що світ не діятиме на тлі спроби анексувати 4 регіони. Якщо ви хочете побачити, наскільки помилковими були всі його припущення – просто подивіться на сьогоднішнє поле бою”, – зазначив Ллойд Остін.

За його словами, країни Заходу збираються надалі надавати військову підтримку Україні для посилення обороноздатності у боротьбі з Росією. Задля цього західні партнери прагнуть залучити нові інвестиції у свою оборонну промисловість.

“Контактна група зобов’язалася підтримувати самооборону України на довгостроковий період. І це саме те, що ми робимо”, – сказав він.

Допомога Німеччини

На зустрічі домовилися про поставки в Україну озброєння. Так, у Міністерстві оборони Німеччини повідомили про намір у найближчі кілька тижнів надати Україні додаткове озброєння: самохідні артилерійські установки PzH 2000, реактивні системи залпового вогню MARS II. Наразі кількість невідома.

У Міноборони ФРН нагадали про те, що днями Україні передали ультрасучасну систему ППО IRIS-T

Підтримка від Нідерландів

В оборонному відомстві Нідерландів оголосили про надання Україні додаткових зенітних ракет загальною вартістю 15 млн євро. Їх використовуватимуть у засобах протиповітряної оборони, які поставляються іншими державами. Точна їх кількість та тип ракет теж наразі невідомий.

“Єдиний результат, якого досягне Путін – це те, що ми будемо постачати ще більше (ред. – військової допомоги) через такого роду атаки”, – заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Канада

У Міністерстві оборони Канади заявили, що пожертвують 47 мільйонів доларів у вигляді озброєння. Йдеться про артилерійські боєприпаси, безпілотні камери, супутникові послуги та зимовий одяг.

“На сьогоднішньому засіданні Контактної групи з оборони України я оголосила, що Канада пожертвує 47 млн доларів у вигляді артилерійських боєприпасів, безпілотних камер, супутникових послуг та зимового одягу, щоб задовольнити потреби України в обороні. Ми стоїмо з Україною – зараз і в довгостроковій перспективі”, – написала міністерка оборони Канади Аніта Ананд у Twitter.

Заяви України

Глава Міністерства оборони України Олексій Резніков на початку зустрічі повідомив, що розраховує на збільшення поставок систем протиповітряної оборони для української армії.

“Пункт № 1 сьогоднішнього порядку денного – посилення протиповітряної оборони. Відчуваю оптимізм”, – сказав міністр.

В Офісі президента України назвали чергову зустріч формату “Рамштайн” “історичною”, натякаючи на те, що є рішення, що посилить протиповітряну оборону України.

“Ще один “Рамштайн”. Ця зустріч історична, тому що ухвалюються рішення для “закриття” українського неба. Посилення системи ППО – це те, що нам потрібно. Ми в постійному діалозі з нашими союзниками. Саме сучасні системи ППО для України були темою наших останніх розмов з Джейком Салліваном (ред. – радник з нацбезпеки США)”, – написав керівник ОП Андрій Єрмак.

Раніше ми писали про те, що відкрилось шосте засідання Контактної групи з питань оборони України, яке відбувається у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *