В Україні набув чинності закон про телеправа від Суркісів

Закон про телеправа, який протягнув народний депутат від проросійської партії ОПЗЖ Григорій Суркіс в інтересах свого молодшого брата Ігоря Суркіса, підписано президентом.

Про це повідомляє друкований орган Верховної Ради “Голос України”.

Так, Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Закону України “Про фізичну культуру та спорт”. Згідно з новими змінами власниками телеправ стають клуби української Прем’єр-ліги, а не держава в особі Мінмолодьспорту, як це було раніше, і не федерації національного чи міжнародного рівнів, як це передбачено міжнародними спортивними нормами.

У пояснювальній записцідо законопроєкту його ініціатори вказували, що він буцімто не тягне за собою фінансових змін, хоч насправді документ позбавив державу можливості заробітку на спортивних трансляціях.

Після підпису президента, зміни до спортивного закону набули чинності з 1 жовтня. Їх лобіюванням, за даними ЗМІ, нардеп від ОПЗЖ Григорій Сурксі займався у бізнес-інтересах свого брата Ігоря Суркіса.

“Оскільки останній є власником ФК “Динамо” і паралельно співвласником частки медіагрупи 1+1, то ігноруючи телепул УПЛ і передаючи телеправа “плюсам”, Суркіс отримує шляхи додаткового заробітку”, – пояснювало “Дзеркало тижня”.

Саме тому проти Григорія Суркіса НАЗК розпочало розслідування і здійснює збір доказів наявності в його діях прямого конфлікту інтересів: “Національне агентство здійснює збір доказів щодо наявності у діях народного депутата України 9 скликання Суркіса Григорія Михайловича ознак адміністративних правопорушень, передбачених ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення”, – зауважили в НАЗК у відповідь на інформаційний запит.

Появі “правок Суркіса” до спортивного закону передувало створення в України єдиного телепулу Української Прем’єр-ліги. Вперше офіційним транслятором УПЛ стала міжнародна компанія “Сетанта”, яка отримала це право через тендерну процедуру за 16,2 млн доларів (на три сезони УПЛ — 2022/23, 2023/24 і 2024/25). Однак, кілька клубів УПЛ на чолі з ФК “Динамо” фактично одразу почали зривати роботу телепулу, блокуючи доступ транслятора до своїх домашніх матчів і віддаючи право трансляцій медіа-групі 1+1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *