Чому Росія програє Україні – у The Guardian назвали слабкі сторони армії РФ

Росія програє розпочату їй же війну проти України з цілого ряду причин і факторів.

Про це повідомила британська газета The Guardian.

Почати варто з того, що збройні сили Росії були створені для ведення коротких, але інтенсивних воєн. Для затяжної війни потрібно оголосити загальну мобілізацію та серйозно зайнятися тиловим забезпеченням – без цього на полі бою не виграти.

Тим часом, Збройні сили України готувалися до такого типу війни з кінця 2014 року, зазначають журналісти.

Одним із найбільших недоліків у російській армії є культура лідерства, яка побудована на насильстві та страху. Це означає, що солдати виконуватимуть накази, навіть якщо в них немає сенсу.

Також російські війська мають серйозні проблеми з кадрами – за швидкого старіння населення армії не вистачає молоді. Крім того, через низький рівень життя, а також відсутність чіткої ідеології чи сильного керівництва окупанти не відчувають мотивації продовжувати війну.

Не менш важливу роль тут відіграє відсутність наступальної потужності через великі втрати на полі бою. У свою чергу Україна випереджає Росію за цим показником. До слабких сторін “другої армії світу” можна віднести такі:

  • По-перше, недостатній рівень навчання. Наприклад, на момент вторгнення 24 лютого на російсько-українському кордоні знаходилося менше 100 пілотів, що пройшли повну підготовку. Це при тому, що Росія мала не менше ніж 317 бойових літаків на театрі військових дій;
  • По-друге, російські солдати, як правило, проходять підготовку, яка тісно пов’язана з поставленим перед ними завданням, не враховуючи при цьому інших факторів. Це означає, що в бойовій ситуації вони не здатні вирішувати оперативно-тактичні завдання та не мають уявлення про те, що насправді відбувається навколо них;
  • По-третє, окупанти проводять більшу частину навчання у своїх підрозділах. Оскільки підрозділи вже перебувають в Україні, вони мають дуже мало можливостей для навчання новобранців перед безпосередньою відправкою на війну.

Це серйозно ускладнює мобілізацію та формування нових елементів. У свою чергу, Україна також відчуває труднощі з навчанням, тому що, на відміну від Росії, її об’єкти зазнають ракетних обстрілів. Звідси й важливість навчання бійців ЗСУ в країнах Заходу, але навчання, яке там надається, набагато краще, ніж у російській армії.

Незважаючи на свою перевагу у техніці над Україною на початку повномасштабного вторгнення, Росія значно відставала від свого потенціалу. Більше того, інституційні слабкості роблять збройні сили РФ набагато менш адаптованими до поточної ситуації.

Тепер, коли російські війська поступаються чисельністю, не мають мотивації, а їх оснащення погіршується, перспективи Кремля виграти війну з Україною стрімко зменшуються.

Раніше “Апостроф” розбирався в тому, наскільки сильно змінилися висловлювання кремлівського тирана про війну.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *