Контрнаступ ЗСУ – карта бойових дій – що відбувається 16 вересня 2022

Повномасштабна війна проти російського окупанта триває 205 добу і за цей час супротивник зазнав величезних втрат. Зважаючи на успішний контрнаступ ЗСУ, ворог почав ще більш активну “мобілізацію” у пошуках нової живої сили.

Водночас українські військові впевнено контролюють кожну ділянку на фронті. Минулої доби ЗСУ завдали ударів по позиціях бойовиків на Півдні України, через що в стані ворога все активніше розвиваються панічні настрої.

“Апостроф” продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 15 вересня


22:30 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців і світу з приводу закінчення 205-го дня війни з російськими окупантами.

“На Харківщині тривають слідчі дії в районах, які були звільнені від російської окупації. Фіксуються всі злочини рашистів, збираються докази їхньої винуватості. Знайдені катівні, в яких знущалися з мирних жителів окупованих міст і селищ, приміщення, у яких тримали людей – навіть іноземців.

Світ повинен на все це відреагувати. Росія повторила в Ізюмі те, що зробила в Бучі. І зараз ми тільки почали дізнаватися повну правду про те, що відбувалося в цій частині Харківщини. Добре, що в структурах ООН уже готують групу працівників, яка побуває в цьому місці біля Ізюма, яка побачить і зможе доповісти усім у системі ООН про те, що робили російські терористи”, – наголосив український лідер.

22:25 Жителі деокупованого 11 вересня села Кочубеївка, що на Харківщині, розповіли, що пів року навіть не їли хліба, пише “Українська правда”.

22:10 Бельгія надасть Україні ще один пакет військової допомоги на 12 млн євро, що включає постачання великокаліберних кулеметів та боєприпасів, — повідомила в інтерв’ю газеті L’Echo міністр оборони Людивін Дедондер.

22:05 Протягом доби було демілітаризовано два склади боєприпасів і чотири бази русійських окупантів.

21:45 У першого знайденого трупа, якого ексгумували сьогодні у Ізюма, на шиї була мотузка, а кінцівки – перебиті, що свідчить про тортури та насильницьку смерть, — повідомив керівник Харківської обласної прокуратури.



21:20 Окупанти в Ізюмі вбивали українців лише за любов до Батьківщини та синьо-жовту символіку. Слідчі продовжують вилучати останки з місць поховання жертв окупації. Одне із тіл.

Ознаки насильницької смерті мають 99% тіл, ексгумованих в Ізюмі, заявив голова Харківської ОВА Олег Синегубов

“Є кілька тіл із зав’язаними за спиною руками, а одну людину поховано з мотузкою на шиї. Очевидно, цих людей катували і стратили. Також серед похованих є діти”, – розповів Синегубов.

20:55 Речник Повітряних сил СЗУ Юрій Ігнат повідомив, що Росія зосередила навколо України 430 літаків та 340 вертольотів. Шо, опять?



20:25 Прес-секретар Пентагону повідомив, що перші дві батареї ППО NASAMS будуть поставлені Україні протягом наступних двох місяців.

20:00 Похорон загиблих в Україні окупантів обходиться владі Росії в середньому 150 тис. рублів – дві третини цих витрат йдуть на організацію поминок. До меню ритуальної трапези входить український борщ зі сметаною. Як їм тільки в горлянку лізе…

19:30 В результаті чергового обстрілу Кривого Рогу ніхто не постраждав. Міська влада працює на ліквідації наслідків. Про це голова Криворізької РВА Євген Ситниченко розповів в ефірі Апостроф TV.

“Ситуація важка. Проте є позитивні моменти: вдалося знизити рівень води і сьогодні він вертається до нормального стану. Небезпека підтоплення минула. Але роботи ще дуже багато”, – наголосив мер.

18:50 В результаті успішних дій підрозділів Сил оборони, ворог щоденно зазнає значних втрат особового складу та військової техніки, що значно впливає на психологічний стан окупантів. Військовослужбовці підрозділів тактичної ланки противника, що діють у Херсонській області, розуміють безперспективність наступу, тому скаржаться, що для них є лише два шляхи повернення додому: або через поранення, або загибель, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:30 Ракетні війська і артилерія продовжують нищити ворога. У результаті вогневого ураження по станції розвантаження було зірвано поповнення російських окупаційних військ резервами. Крім того, в зону ураження потрапили два райони зосередження живої сили та бойової техніки російських окупантів. Ворог рахує втрати.

18:20 Як йде ексгумація трупів жертв російської агресії в Ізюмі.



17:50 Ленд-ліз, який наші воїни самі собі зробили.

17:15 Полонених росіян у Куп’янську на Харківщині відправили на прибирання території та упорядкування, як було до окупації.



16:45 Оперативне командування “Південь” звітує, що за ніч відпрацьовано три райони зосередження військ та техніки окупантів у Бериславі, Дар’ївці та Старій Збурївці, понтонну переправу в районі Козацького. Також на Херсонщині був збитий черговий ворожий штурмовик Су-25.

16:20 На Уманщині Черкаської області спрацювала ППО, повідомляє ОВА. Від уламків ракети пошкоджені кілька нежитлових будівель.

15:36 ЗСУ звільнили ще один населений пункт, – оновлена карта обстановки на сході та півдні України від європейських експертів війни

На їхню думку, ЗСУ змогли звільнити населений пункт Діброву на південь від Лимана, а також відновили контроль над селом Спірним, на південний схід від Сіверська.

15:15 Бердянськ. Ще мінус два зрадники. Було вбито призначений Росії «заступник голови міста» Олег Бойко та його дружина Людмила, яка очолювала виборчком з проведення референдуму. Їх убили біля гаража.

14:45 У п’ятницю, 16 вересня, у тимчасово окупованому Мелітополі пролунав потужний вибух.

14:15 Армія РФ знову направила свої ракети з критичної інфраструктури Кривого Рогу. Зафіксовано серйозні руйнування гідротехнічних споруд.

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВ Валентин Резніченко.

За його словами, рятувальники та аварійні служби вже ліквідують наслідки прильотів. Роблять усе, щоб запобігти техногенній катастрофі.

13:30 Пропагандисти пишуть, що разом із «генпрокурором ЛНР» загинула його заступниця Катерина Стегленко

13:15 Також повідомляють про вибухи у Кривому Розі. Інформація потребує підтвердження.

13:05 У передмісті Дніпра чули вибух під час тривоги

12:54 Ось такого кольору зараз вода у річці Інгулець



12:24 Також повідомляють про вибух у центрі окупованого Луганська


11:56 Внаслідок ракетного удару по адміністрації Херсонської області поранено “начальника” департаменту праці, загинув її водій.

Також російські ЗМІ повідомляють, що удару по адміністрації було завдано, коли там приходила нарада “глав” адміністрацій та округів.

11:10 У центрі окупованого Херсона потужний вибух.


10:50 ВСУ збили ворожий Су-25 у небі Херсонщини Про це повідомили у повітряних силах.

Сталося це сьогодні близько 08:30. Ворожий штурмовик ліквідував підрозділ зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування «Південь».

10:34 З сьогоднішнього дня Росія більше не буде учасником Європейської конвенції з прав людини, – журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк.

10:25 З’явилися подробиці нічних обстрілів на Донеччині окупантами.



10:05 Губернатор Білгородської області Гладков уночі повідомив про обстріл ЗСУ міста Валуйки, там пошкоджено підстанцію та порушено електропостачання.

Ближче до ранку подачу електроенергії відновили, окрім однієї вулиці. За попередньою інформацією загинула одна людина, ще двоє постраждали.

9:43 Загальні бойові втрати Росії на 16 вересня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 54050 (+200) осіб ліквідовано;
  • танків – 2199 (+6);
  • бойових броньованих машин – 4690 (+8);
  • артилерійських систем – 1302 (+7);
  • РСЗВ – 312 (+1);
  • кошти ППО – 168 (+1);
  • літаків – 250 (+0);
  • вертольотів – 216 (+1);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня – 908 (+0);
  • крилаті ракети – 233 (+0);
  • кораблі/катери – 15 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3550 (+28);
  • спеціальної техніки – 121 (+1).

9:00 Російські окупаційні війська вночі знову обстріляли Дніпропетровську область. Зокрема, по Нікополю ворог випустив 40 боєприпасів, внаслідок чого одна людина отримала поранення.

8:18 ЗСУ витіснили війська з населених пунктів Соснове та Студенок біля річки Сіверський Донець, – ISW

На думку аналітиків, українські військові просуваються через річку Оскол у Харківській області та зміцнюють позиції у селі Гряниківка біля траси Р79.

8:05 Збройні сили України вразили 13 опорних пунктів, районів зосередження озброєння та військової техніки та 5 позицій комплексів протиповітряної оборони росіян. Окупанти намагаються приховати масові втрати, йдеться у повідомленні Генштабу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *