Нафтогазове ембарго Росії – як це позначиться на Путіні

Загроза президента Володимира Путіна повністю припинити постачання енергоносіїв на Захід в умовах поглиблення конфронтації навколо України може виявитися палицею про два кінці для Росії.

Про це пише агентство Reuters.

Незадовго до того, як Європейський Союз оголосив про обмеження цін на російський газ, Путін пригрозив припинити постачання, якщо такі обмеження будуть введені, попередивши Захід, що той “замерзне, як вовчий хвіст” у відомій російській казці.

Припинення потоків до Європи з Росії, другого за величиною експортера нафти у світі після Саудівської Аравії та найбільшого експортера природного газу, швидше за все, ще більше розбурхає світові енергетичні ринки та призведе до ще більшого зростання цін у світовій економіці, пише агентство.

Виконавчий директор російського державного газового гіганта “Газпром” Олексій Міллер заявляв у серпні, що європейські ціни на газ можуть зрости до 4000 доларів за тисячу кубометрів.

Якщо ЄС продовжить реалізацію свого плану відлучення від російської енергії, це завдасть збитків і Росії. Стратегічний документ, який обговорювався в уряді РФ і з яким ознайомилося агентство Reuters, описує “обмеження та ризики” для енергетичного сектору конфлікту, включаючи ефективне субсидування внутрішньої енергії міжнародними споживачами.

Скорочення поставок закордонним споживачам призведе до розбалансування системи, коли низькі ціни на внутрішньому ринку компенсуються експортною виручкою“, – йдеться у документі, який обговорювався 30 серпня на закритій нараді під головуванням прем’єр-міністра Михайла Мішустіна у Москві.

В результаті, ймовірно, виникне дефіцит коштів на необхідний розвиток газифікації регіонів“, – йдеться у документі “Про стратегічні напрями діяльності в нових умовах на період до 2030 року”.

Якщо Європа відмовиться від російського газу, це призведе до потенційного скорочення експорту газу на понад 100 млрд кубометрів на рік до 2027 року, що становить майже половину від загального обсягу експорту 2021 року, йдеться у документі.

В результаті інвестиції в газовий сектор за 8 років до 2030 скоротяться приблизно на 41 мільярд доларів.

Кремль заявив, що йому нема чого додати до коментарів Путіна.

Нагадаємо, у Єврокомісії назвали російський “Газпром” ненадійним постачальником.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *