Енергетична компанія України буде перевірена через монополізацію ринку

Монополістом на ринку експорту електроенергії стала “Енергетична компанія України”, очолювана Віталієм Бутенком. При цьому функцію експорту можуть виконувати державні компанії, які давно працюють на ринку, такі як “Енергоатом-Трейдинг”.

Про це йдеться у матеріалі “Бізнес Цензор”.

“На тлі падіння внутрішнього попиту та виникнення ще більшого профіциту пропозиції електроенергії регуляторні норми суттєво обмежують права генеруючих компаній, а саме право продавати на експорт обсяги власної генерації за ринковими цінами. Учасники ринку припускають, що ціна на електроенергію стримується, щоб надприбутки від експорту отримували трейдери, насамперед — ЕКУ”, – розповідає ЗМІ.

У серпні Комітет Верховної Ради з питань енергетики схвалив рішення про створення державного трейдера на базі ЕКУ. У статті повідомляється, що ЕКУ одразу ж отримала доступ до 50% електроенергії, що експортується. Більше того, ЕКУ отримала від “Енергоатом-Трейдинг” 90-денне відстрочення платежів за електроенергію та 500 млн грн безвідсоткового кредиту від “Енергоатому”.

Журналісти зазначають, що ЕКУ лобіює заступник керівника Ростислав Шурма. Він забезпечив призначення директору ЕКУ Віталію Бутенку, компанія якого ТЕТ у 2021 році уклала контракт на постачання електроенергії з Білорусі з компанією Vector Energy Innovation FZCO.

“Проте вже у грудні 2021 ТЕТ не доплатила постачальнику близько $1 млн. А потім ще раз забула заплатити за поставлену електроенергію. У результаті загальна сума боргу досягла $2 млн”, – повідомляє ЗМІ.

Крім цього, Бутенко домовлявся про постачання електрики з нардепом Євгеном Шевченком, який також отримав право на імпорт електроенергії з Білорусії.

“Потім Бутенко вийшов на російського мільярдера Михайла Гуцерієва, який зараз перебуває під санкціями ЄС та США. За допомогою Гуцерієва ТЕТ через дубайську компанію APEIRON ENERGY DMCC уклала 15 лютого 2022 контракт із АТ “Біленерго” на купівлю електроенергії для її імпорту в Україну до кінця календарного 2022 на $237 млн”, – додали журналісти.

Низка народних депутатів звернула увагу на те, що ЕКУ має неконкурентні переваги перед іншими учасниками ринку. Нардепи готують офіційне звернення, яке забезпечить перевірку діяльності компанії з боку правоохоронців та Антимонопольного комітету.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *