Брати Суркіси продавлюють у ВРУ закони про футбольний телепуль

У Верховній Раді України нардеп від ОПЗЖ Григорій Суркіс продавив законопроект про телекулі в бізнес-інтересах свого рідного брата Ігоря Суркіса.

Про це пише Gazeta.ua.

Як відомо, УПЛ цього року вперше оголосила про створення єдиного телепулу, віддавши контракт вартістю 16.2 млн. дол. міжнародній компанії Setanta Sports. Незважаючи на те, що це рішення підтримала більшість клубів УПЛ, на практиці телепул почали бойкотувати ФК “Динамо” (належить Суркісам), “Рух”, “Зоря” та “Дніпро-1”. Ці клуби не пускали офіційного транслятора на свої домашні матчі, а право вести трансляцію передавали телеканалам медіа-групи 1+1, яка на 24,51% належить родині Суркісів.

Відповідно до ч. 8 ст. 45 Закону України “Про фізичну культуру та спорт” право на висвітлення спортивних заходів належить організаторам спортивних заходів. При цьому поняття “організатор заходу” мало різні трактування. Тому з подачі спортивного комітету, де Григорій Суркіс обіймає посаду секретаря, до Ради внесли та проголосували зміни до Закону України “Про фізичну культуру та спорт”, що розмежовують спортивні заходи та змагання, а також визначають, що організатором матчу вважається “футбольний клуб команди-господаря “.

“Таким чином, Григорій Суркіс зміг пролобіювати документ, що дозволяє його сім’ї та рідному брату Ігору Суркісу, зокрема, двічі заробити на телетрансляції футбольних матчів: спочатку як власнику ФК “Динамо”, а потім ще й як власнику медіа-групи 1+1″, – йдеться у матеріалі.

У НАЗК на факти конфлікту інтересів політика з ОПЗЖ публічно поки що не відреагували.

Раніше саботувати рішення більшості клубів УПЛ про телекулі брати Суркіси намагалися за допомогою рішень суддів Печерського суду, про що у Центрі протидії корупції. Йдеться про те, що судді, які раніше без розгляду справи по суті виносили рішення на користь Суркісів у справі “Привату”, цього разу винесли дві постанови, що забороняють УПЛ кидати страйки ютуб-трансляції матчів “Динамо” на каналах “1+1 media”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *